Tänk att fisk skulle kunna skydda oss mot demens. Förutom fisk är kött, fågel och ägg viktiga källor till vitamin B12.
Och att äta den här maten skulle alltså enligt forskarna vid Karolinska Institutet, vara ett effektivt sätt att minska risken för att drabbas av Alzheimers sjukdom.
Forskarna mätte vitamin B12-nivåerna i blodet hos 270 friska äldre personer. Efter 7 år kunde de se ett tydligt mönster där de som hade lågt värde av vitaminet hade en ökad risk att utveckla Alzheimer.
-Vi var förvånade att det här sambandet mellan B12 vitamin och Alzheimers sjukdom var så stark att redan en ganska liten ökning av B12-vitamin var kopplat med en stor minskning av demensrisken, säger Miia Kivipelto, läkare och docent vid institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle på KI.
Vitamin B12 är viktigt för hjärnan och nervcellernas funktion. Det behövs till exempel för att bilda olika signalsubstanser.
Äldre människor har ofta brist på vitamin B12 men forskarna tycker inte att alla nu måste börja äta vitamin B12-tillskott för att skydda sig mot framtida demens.
Det är viktigare att man har en varierad kost med en och annan fisk eller köttbit.
-Baserat på den här studien är det för tidigt att rekommendera B12-tillskott för alla, men för personerna som har brist på B12-vitamin är det viktigt att behandla det, säger Miia Kivipelto.
Josefin Lennen