Enligt Livsmedelsverket får de allra flesta människor i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler via kosten. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Vitamintillskott kan göra mer skada än nytta

Uppdaterad
Publicerad

Olika typer av vitamintillskott finns till för dem som känner att de annars inte får i sig tillräckligt med vitaminer. Men forskning visar att de snarare kan göra mer skada än nytta.

Allt fler människor äter kosttillskott med förhoppningen att vitaminer ska göra oss starkare, hålla sjukdomar borta, och kompensera för att vi inte alltid äter så sunt som vi kanske borde.

Men hjälper de verkligen? Nja, inte om man frågar Naveed Sattar, professor i biokemi vid University of Glasgow.

– De mest omfattande studier vi har på vad sådana här tabletter visar inga tecken på att de skulle göra oss mer motståndskraftiga mot till exempel hjärt-kärlsjukdomar eller cancer, säger han.

Kostmönster viktigare än enskilda näringsämnen

Fler och fler studier visar att om man separerar olika substanser och säljer produkter som bara innehåller exempelvis vitaminer, så ger det inte samma effekt. Man talar idag mindre om vad enskilda näringsämnen gör för nytta, och mer om vad olika kostmönster kan ha för effekt.

– Olika livsmedel har olika fördelar. Det är inte säkert att det är just c-vitaminet som är det viktiga när man till exempel äter en apelsin. Antagligen är det en kombination av olika näringsämnen som gör att frukten i vissa sammanhang kan ses som nyttig och det kan även vara annat i frukten än näringsämnen som kan påverka vår hälsa, säger Christina Berg, docent i kostvetenskap vid Göteborgs universitet.

Tillräckligt med vitaminer i kosten

Enligt Christina Berg är det oftast inte de som bäst behöver det, som äter dessa tillskott.

– Oftast är det de som redan får i sig bra med mineraler och vitaminer med den vanliga maten som också äter tillskotten, och det finns ju förstås också en övre gräns för vad som är bra, säger hon.

Trots att det kan finnas brister i våra matvanor, visar kostundersökningar faktiskt att de allra flesta får i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler genom den vanliga maten, säger Hanna Eneroth, nutritionist på Livsmedelsverket

– För de allra flesta finns det inget behov att äta kosttillskott. Personer som inte äter alla sorters livsmedel eller har någon sjukdom som leder till ökat behov, kan behöva ta kosttillskott, säger hon.

Tillskott kan göra mer skada än nytta

Faktum är att en del studier har visat att det till och med kan vara skadligt med för mycket vitaminer. Man har sett ett samband mellan ett förhöjt vitaminintag och risken att drabbas av bland annat lungcancer och hudcancer.

 – Det är inte bara det att de ofta är dyra – de hjälper inte heller, och i försök där man gått igenom flera 100 000 personer har vi alltså till och med sett att de kan vara skadliga, säger Naveed Sattar.

Hur nyttig är egentligen all den trendiga mat som vi idag påbjuds att äta? I Vetenskapens värld ikväll sätter vi alltifrån gojibär till detoxkurer under lupp. 20.00 i SVT2 eller när som helst på svtplay.se

Vitamin A, mikrogram: 800

Vitamin D, mikrogram: 5

Vitamin E, milligram: 12

Vitamin K, mikrogram: 75

Vitamin C, milligram: 80

Tiamin, milligram: 1,1

Riboflavin, milligram: 1,4

Niacin, milligram: 16

Vitamin B6, milligram: 1,4

Folsyra, mikrogram: 200

Vitamin B12, mikrogram: 2,5

Biotin, mikrogram: 50

Pantotensyra, milligram: 6

Kalium, milligram: 2000

Klorid, milligram: 800

Kalcium, milligram: 800

Fosfor, milligram: 700

Järn, milligram: 14

Magnesium, milligram: 375

Zink, milligram: 10

Koppar, milligram: 1

Mangan, milligram: 2

Selen, mikrogram: 55

Krom, mikrogram: 40

Molybden, mikrogram: 50

Jod, mikrogram: 150

Källa: Livsmedelsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer