Voyager 1 har lämnat solsystemet

Uppdaterad
Publicerad

Nasa bekräftar nu att den amerikanska rymdsonden Voyager 1, som skickades upp i rymden den 5 september 1977, har lämnat vårt solsystem och är på väg ut i den interstellära rymden i Vintergatan.

Det kommer pip från ett ställe där ingen människa eller maskin varit förr – utanför gränsen till vårt solsystem.

Det är Voyager 1 som signalerar, efter 36 års resa. Den är längst bort av allt människor gjort, den färdas snabbast av allt människor gjort – drygt 17 km i sekunden, eller sträckan Stockholm-Uppsala på knappt fyra sekunder.

Är säkra

Nasas hemsida toppas med den stora nyheten som man väntat på att kunna bekräfta.

Voyager-teamet behövde tid för att analysera det man observerat under en tid.

–  Men nu kan äntligen  vi svara på frågan som vi alla ställt oss, är den verkligen framme, ja det är den, säger Ed Stone, på California Institute of Technology, Pasadena.

Lång resa till nästa stjärna

Åtminstone till 2020 kommer Voyager 1 att fungera, hoppas forskarna i USA, så något kommer vi att hinna lära oss om hur det är utanför solens bubbla i universum. Färden fortsätter ut i oändligheten, om ca 40.000 år når Voyager 1 nära nästa stjärna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer