Vulkaner varnar på samma frekvens

Uppdaterad
Publicerad

Vibrationer eller skakningar är ett tecken på att en vulkan snart kan få ett utbrott. De kan dyka upp veckor, dagar eller minuter innan själva utbrottet.

Det märkliga är att nästan alla vulkaner, oavsett var i världen de finns och hur de skiljer sig åt i fråga om struktur, magmans sammansättning eller andra egenskaper, vibrerar inom samma smala frekvensområde. Det visar ny forskning.

Vulkanforskaren Reynir Bödvarsson, föreståndare vid Svenska Seismologiska Stationsnätet, tror att det här kan vara ett intressant komplement som kan hjälpa oss att förutse vulkanutbrott i framtiden.

– Att frekvensen är så här pass stabil oavsett storleken på vulkanen är av intresse eftersom det kan hjälpa oss att förstå vulkanernas egna varningssignaler bättre.

Samma varningssignal

Från veckor till minuter före ett utbrott finns vibrationer inom frekvensområdet 0,5 till 2 HZ. Strax före och under själva explosionen stiger frekvensen och området sprids ut till mellan 0,5 och 7 HZ.

– Det är som om man samtidigt skulle blåsa i fem olika blåsinstrument och få dem alla att låta likadant, säger David Bercovici, professor och ledare för Department of Geology and Geophysics vid Yale University.

Nu har David Bercovici vid Yale University och hans kollega Mark Jellinek vid University of British Columbia tagit fram en matematisk modell som kan förklara den här samstämmigheten, skriver tidskriften Nature i sitt kommande nummer som publiceras idag.

Vad pågår i odjurets mage?

De menar att den kan bero på ”magma wagging”, ett slags skakning som uppstår när magman i vulkanen och gasen som omger den påverkar varandra. De faktorer som påverkar dessa skakningar varierar bara litet mellan olika vulkaner, vilket kan förklara varför samma slags vibrationer uppstår i vulkanerna.

– Explosiva vulkanutbrott är några av de mest spektakulära och destruktiva fenomen som finns i naturen. Vibrationerna är både en varning för vad som komma skall och en ledtråd till vad som pågår i ”odjurets mage”, säger David Bercovici.

– Vår modell tillför en välbehövlig metod för att förstå funktionerna bakom vibrationerna och kan hjälpa till att förutse vulkanutbrott.

Maria Holmin och Anders Nord

SVT vetenskap

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.