Ger stretching någon effekt egentligen? Foto: SVT

VV-kollar: Måste man stretcha efter träning?

Uppdaterad
Publicerad

En vanlig fråga till oss är om det är nödvändigt att stretcha efter träning, vi frågade fysiologiforskaren Mikael Mattsson.

Är det så att man måste stretcha efter träning?

– Nej, det måste man inte, och den där korta stretchen man gör lite slentrianmässigt, den har i stort sett ingen effekt alls. Ska man bli rörligare måste man göra det i flera minuter, säger Mikael Mattsson, på gymnastik- och idrottshögskolan, GIH.

Om nu den korta stretchingen inte ger någon effekt, varför har man lärt sig det?

– Jag tror att det beror på att man försöker trycka in allt i korta pass, först en kort uppvärmning, ett kort träningspass och sedan har man lite tid över på slutet när man stretchar. Det finns ju ingen som tror att man får superbra kondition av att jogga lite lugnt i tre minuter, men av någon anledning tänker man att det ska räcka med väldigt liten insats när det handlar om stretching och rörlighetsträning.

Är det just bättre rörlighet man vill få ut av att stretcha?

– Precis, det finns ju de som kanske tänker att stretching hjälper mot träningsvärk också, men det är en myt. Däremot kan man känna att man blir av med stelhet direkt efter ett pass men det handlar framförallt om att man tål mer i stunden, smärtreceptorerna blir lite mindre känsliga. Men det försvinner till nästa dag så det ger ingen bestående effekt.

Om du fick ändra i påståendet ”Man måste stretcha när man har tränat”, hur skulle det låta då?

– Man måste inte stretcha, men om man vill bli rörligare hjälper det, men det tar sin tid.

Har du tips till Vetenskapens värld kollar, skriv till vetkollen@svt.se

Se mer om vardagsträning i Vetenskapens värld måndag den 25 september klockan 20.00 i SVT2 och SVT Play

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.