Foto: TT/Reed Saxon

WHO: Fyra gånger fler har diabetes

Uppdaterad
Publicerad

Antalet vuxna som lever med diabetes har fyrfaldigats sedan 1980, enligt WHO. Framför allt är det antalet vuxna med typ 2-diabetes som har ökat, en sjukdom där det finns ett starkt samband med fetma och övervikt.

Idag är det 422 miljoner människor i världen som lever med diabetes. Det är fyra gånger fler än för bara trettio år sedan. Det som orsakar den kraftiga ökningen är inget annat än vår livsstil.

I takt med att vi blir allt fetare, äter sämre och har allt mer stillasittande jobb har antalet människor med typ 2-diabetes ökat lavinartat.  Om inte något görs kommer antalet fall bara fortsätta öka menar nu experter.

”Om vi ska få stopp på ökningen av diabetes, måste vi omvärdera våra dagliga liv; att äta hälsosammare, vara fysiskt aktiva och att undvika onödig viktuppgång”, säger WHO-chefen Margaret Chan i ett pressmeddelande.

Därför drar nu Världshälsoorganisationen, WHO, igång en stor kampanj för att försöka stoppa utvecklingen av en till synes kraftigt uppåtgående trend.

Främst är det åtgärder för att förebygga den stora fetmaepidemin som ligger till grund för typ-2 men det behövs även bättre vård till de som redan har sjukdomen.

Två varianter

Diabetes delas upp i två varianter: typ 1 och typ 2. Och det är för den senare varianten, typ 2-diabetes, som det finns en stark koppling mellan risk att drabbas och kost, fetma och motion.

”Många fall av diabetes kan förhindras”, säger en av rapportförfattarna, Oleg Chestnov.

Följaktligen är det också denna variant som står för den allra största ökningen och som det stora flertalet av de drabbade lider av.

Allra värst är situationen på Samoa och andra öar i Stilla Havet där 20—30 procent av den vuxna befolkningen lider av diabetes. Andra regioner som är hårt drabbade är Mellanöstern och Nordafrika.

Fetmarisk

I exempelvis Saudiarabien har förekomsten av diabetes bland både kvinnor och män ökat från cirka åtta procent 1980 till 17 procent 2014.

”Fetma är den främsta riskfaktorn för typ 2-diabetes och våra försök att kontrollera ökningen av fetma har hittills inte varit framgångsrika.”, säger professor Majid Ezzati, en av forskarna bakom studien, till tidskriften Lancet där studien också publiceras.

Lägst är förekomsten i nordvästra Europa. I Sverige har den åldersstandardiserade förekomsten av diabetes bland vuxna män ökat från 5,1 till 5,8 procent mellan 1980 och 2014, medan den minskat bland kvinnorna (från 4,4 till 4,0 procent).

”Diabetes är en tyst sjukdom men den har just nu en nästintill orubblig framfart som vi måste stoppa”, säger Etienne Krug, WHOs talesperson för diabeteskampanjen, till BBC News.

Fakta: Diabetes typ- 1 och -2

Man skiljer på två olika varianter av diabetes: typ 1 och typ 2.

Typ 1-diabetes eller ungdomsdiabetes uppkommer när kroppens insulinproducerande celler dör/förstörs på grund av en autoimmun reaktion som får kroppens eget immunförsvar att förstöra dessa celler. Den som drabbas insjuknar ofta i ungdomen och blir beroende av dagliga injektioner av hormonet insulin för resten av livet.

Typ 2-diabetes, även kallad för vuxen- eller åldersdiabetes, beror istället oftast på insulinresistens, det vill säga när kroppens celler inte kan tillgodogöra sig insulin, varvid symtom uppkommer som påminner om insulinbrist trots höga eller normala nivåer av insulin i blodet. Fetma, brist på motion, arvsanlag är riskfaktorer.

Ungefär 90 procent av alla diabetiker i Sverige lider av typ 2-diabetes.

Källa: Diabetesförbundet, med flera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.