En jordglob av led-ljus utanför Brandenburger gate i Berlin under Earth Hour 2017. Foto: Markus Schreiber/AP

WWF: Fortfarande viktigt med Earth Hour

Uppdaterad
Publicerad

På lördagskvällen 20.30 släcker världen lamporna för miljöns skull. För tolfte året i rad står Världsnaturfonden WWF bakom kampanjen Earth Hour, som startade i Sydney 2007 och blev global året därpå.

Årets nedsläckning går under hashtaggen #connect2earth.

– Fokus i år är helt enkelt att visa att vi hör ihop med planeten. Vi klarar oss inte utan biologisk mångfald och vi klarar oss inte utan ett fungerande klimat, säger Cecilia Stenström som är projektledare för Earth Hour i Sverige.

Inte spelat ut sin roll

Trots att klimatfrågan är på många fler läppar nu än 2007 tycker hon inte att Earth Hour har spelat ut sin roll.

-Nej, den sänder en viktig signal om att våra politiker och vi själva måste agera för klimatet och den biologiska mångfalden. Kampanjen är än viktigare i dag, faktiskt. Särskilt med tanke på hur förra sommaren såg ut med extrem torka och bränder, inte bara i Sverige utan på många andra platser i världen. Det är hög tid att agera nu, säger Stenström.

Tid till eftertanke

Hon jämför själva timmen med att samlas i en torgdemonstration och framhåller vikten av att inte bara släcka, utan att även använda tiden till eftertanke:

– Det är minst lika viktigt. Att man i samband med att släcker verkligen sätter sig ned och tänker ”Vad kan jag göra för att leva mer planetsmart året runt?”.

Earth Hour startar klockan 20.30 på lördagskvällen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.