En rekonstruktion av en kollision mellan två svarta hål. Det är vid sådana kollisioner som kraftiga gravitationsvågor uppstår. Foto: Ligo

Ytterligare bevis för vågor i rumtiden

Publicerad

Ännu en gång har forskare lyckats registrera så kallade gravitationsvågor, som kan beskrivas som vågor i själva rumtiden. För första gången registrerades samma signal av flera olika instrument, vilket gjorde det möjligt att lokalisera källan.

Det var den 14 augusti som tre olika instrument, två i USA och ett i Europa, lyckades spåra så kallade gravitationsvågor till följd av två krockande svarta hål. Eftersom det var tre instrument som upptäckte samma signal kunde forskarna – med hjälp av triangulering – även lokalisera var i universum smällen ägde rum för sisådär 1,8 miljarder år sedan.

”Vi kan nu slå fast var dessa svarta hål kolliderat med tio gånger högre precision, än om vi bara hade haft två detektorer”, säger Carlos Lousto, professor vid Rochester Institute of Technology i USA, i ett pressmeddelande.

Förutsågs av Einstein 1915

Gravitationsvågor är en form av strålningsenergi och utgörs av förändringar i rummets och tidens geometri. Vågorna rör sig med ljusets hastighet bort från de källor som alstrar dem, oftast massiva kollisioner i rymden.

Trots att Albert Einstein förutsade gravitationsvågor redan 1915, var det först hundra år senare, 2015, som man lyckades detektera dem för första gången.

De nu aktuella resultaten – som presenterades i veckan på en konferens i Turin, Italien, och kommer att publiceras i Physics Review Letters – visar också att de två svarta hålen före smällen hade en massa av 25 respektive 31 gånger vår egen sol. Efter krocken, när de två hålen hade gått samman, var vikten 53 gånger solmassan.

De aktuella instrumenten tillhör LIGO-observatoriet i Louisiana respektive Washington i USA, medan det tredje hör till det fransk-italienska Virgo-observatoriet som finns i Pisa, Italien.

Fakta: Gravitationsvågor

Visa

Gravitationsvågor är en form av strålningsenergi. De utgörs av förändringar i rummets och tidens geometri som rör sig med ljusets hastighet bort från källorna som alstrar dem. Källorna är oftast massiva kollisioner och explosioner i rymden, såsom kolliderande svarta hål.

De förutsågs av Albert Einstein i hans allmänna relativitetsteori som lanserades 1915.

De påvisades första gången 2015 vid Ligo-anläggningen i USA. Upptäckten utannonserades i februari 2016.

Källa: NE, Ligo

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer