Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Zelda gick ut grundskolan för tre år sedan utan godkända betyg. Foto: SVT

Zelda 19 år: För mig var det helt omöjligt

Uppdaterad
Publicerad

För tre år sen gick Zelda Bingert ut nian. Sedan dess har hon mest varit hemma och suttit på sitt rum. Zelda är en av alla de 16 000 ungdomar som varje år går ut grundskolan utan godkända betyg

– Alla verkade ha så trevligt och lyckas med allting, och jag kunde inte. För mig var det helt omöjligt med skolan, säger Zelda. Allt gick ner. Jag kan inte klara det som andra klarar. Varför?

Senare fick Zelda diagnosen autism och add.

– Men ändå, säger Zelda. Det spelar ingen roll om jag har ett funktionshinder. Jag kan ändå inte.

Utan betyg från grundskolan stängs de flesta vägar framåt i livet. Och forskningen visar att det finns en tydlig koppling mellan underkänd i grundskolan och arbetslöshet och ohälsa. Hör mer om hur Zelda Bingert tänker kring skolan och livet i klippet.

Se mer om skolforskning i Det svenska skolexperimentet i Vetenskapens värld på måndag den 16 maj kl 20:00 i SVT2 eller på SVTPlay.

2022-05-17: Artikeln är uppdaterad med information om Zeldas diagnos för att  den informationen behövdes för att förstå hennes situation i skolan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.