Foto: Scanpix

Trots Malala – inte lättare för flickorna

Uppdaterad
Publicerad

Talibanernas mordförsök på då 15-åriga Malala i oktober förra året väckte avsky i Pakistan och i resten av världen.

Men det har ändå inte automatiskt inneburit att det blivit lättare för framför allt flickor i Pakistan att få gå i skola.

I Pakistan kan ungefär hälften av befolkningen läsa, bland kvinnorna är den siffran ännu lägre, ca 40 procent. Det är lättare, förstås, om man växer upp i städerna, där skolorna är fler, än på landsbygden, och särskilt om det handlar om nordvästra Pakistan, om Swat-dalen, och om gränsområdena mot Afghanistan.

Fattigdomen ett problem

Där har talibanernas framfart inneburit förstörda skolor och dödliga hot mot människor som engagerar sig för att flickorna ska få gå i skolan. Det var i Swat-dalen talibanerna sköt Malala.

Ett annat problem för att förbättra skolgången för unga människor är fattigdomen. Det kan vara så många som tre av fyra människor i landet som lever på under motsvarande 20 kronor om dagen. Och när det gäller att satsa på barnens skolgång är Pakistan ett av de sämre länderna i världen.

Vill stoppa skolgång i guds namn

Svåraste problemet är nog ändå det lågintensiva krig som pågår mellan en svag centralregering och talibanerna. Särskilt som den fundamentalistiska gruppen gör allt, tar till vilka medel som helst, och i Guds namn, för att förstöra unga människors möjlighet till att gå i skolan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.