Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna från vulkanutbrottet. Foto: Ruv/EBU

Pågående vulkanutbrott på Island – spyr ut giftig rök

Uppdaterad
Publicerad

Ett kraftigt lavaflöde sprutar ut ur marken på Reykjaneshalvön på sydvästra Island. Isländsk polis uppger på tisdagsmorgonen att man har begränsad tillgång till vulkanen, vars enorma rökmoln består av livhotande, giftiga gaser.

Dett är tredje året i rad ett vulkanutbrott sker i närheten av huvudstaden Reykjavik.

Utbrottet började runt 16.40 på måndageftermiddagen, efter en dryg vecka kantad av tusentals registrerade jordskalv. Kraftig rök stiger sedan dess mot himlen och lava kommer upp ur en 900 meter lång spricka i marken.

Enligt Islands meteorologiska myndighet sker utbrottet i vulkanen Litli-Hrutur, omkring tre mil sydväst om Reykjavik. Inte långt från det välkända badstället Blå Lagunen.

Spyr giftiga gaser

Räddningstjänsten har ryckt ut till platsen. Människor uppmanas enligt nyhetsbyrån Reuters att sova med stängda fönster, stänga av ventilationen och hålla sig på avstånd.

”Polisen har, efter råd från forskare, beslutat att begränsa tillgången till utbrottsplatsen på grund av enorma och livshotande, giftiga gaser”, uppger isländsk polis.

– Det är tre sprickor med lava som flödar i princip åt alla håll, säger Thorvaldur Thordarson, professor i vulkanologi vid Islands universitet, till nyhetsbyrån AFP.

Enligt det isländska tv-bolaget Ruv, som följer händelseutvecklingen live, började boende evakueras från området redan på måndagskvällen.

Flera utbrott senaste åren

Det är tredje året i rad som det blir vulkanutbrott på halvön, vilket har gjort den populär bland turister, enligt landets meteorologiska myndighet.

Det första utbrottet i området inträffade i mars 2021 och varade i sex månader. Det senare startade i augusti 2022 och varade i tre veckor. Utbrotten lockade hundratusentals besökare.

Än så länge har vulkanutbrottet inte orsakat några avbrott i flygtrafiken. Röken riskerar i nuläget att nå motorvägen Reykjanesbraut.

Civilförsvaret meddelar att risknivån inte är akut.

Före vulkanutbrottet 2021 hade regionens vulkansystem slumrat i 800 år. Experter tror att den nya cykeln med ökad aktivitet kan pågå i flera år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.