Världshälsoorganisationen WHO utlyser globalt hälsonödläge om apkoppor. Enligt WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus är risken för apkoppor måttlig globalt förutom i Europa där risken ses som stor. Foto: Idrees Mohammed/Salvatore Di Nolfi/EPA/AP/TT

WHO: Apkoppor utgör ett internationellt hälsonödläge

Uppdaterad
Publicerad

Världshälsoorganisationen klassar utbrottet av apkoppor som ett internationellt hälsonödläge. Det säger WHO:s generaldirektör Tedros Ghebreyesus på en presskonferens i Genéve under lördagen.

– Med de verktygen vi har just nu kan vi få detta under kontroll och stoppa smittspridningen, säger han.

Klassningen är organisationens allvarligaste varning. Det finns just nu två andra sjukdomar med samma klassificering – coronaviruset och polio, enligt BBC. Beslutet kommer sedan WHO:s experter samlats för att bedöma om utbrottet ska klassas som en global hälsokris.

Vill få loss resurser

WHO ska ha varit oense om klassningen, men WHO:s generaldirektör Tedros Ghebreyesus menar att det i slutändan inte gick att blunda för att sjukdomen väcker internationell oro.

När mötet inleddes på torsdagen sade generaldirektören att det är oroande att ytterligare sex länder har rapporterat sina första fall den senaste veckan.

Klassningen kommer att hjälpa utvecklingen av vaccin samt öppna för mer resurser för att begränsa smittspridningen av viruset, enligt WHO.

Flest fall i Europa

Totalt har över 16 000 fall av virussjukdomen upptäckts i 75 länder och fem dödsfall har rapporterats, enligt generaldirektören. De flesta fall rapporteras i större städer.

– WHO:s bedömning pekar på att risken för apkoppor är måttlig i alla regioner i världen förutom i Europa där vi ser risken som stor, säger Tedros Ghebreyesus.

Fram till och med den 20 juli har drygt 10 600 av totala fallen rapporterats i Europa. Mer än hälften av de europeiska fallen har rapporterats från Storbritannien, Tyskland och Spanien.

”Stigmatisering och och diskriminering” lika farligt som viruset

Organisationen kommer också att släppa en rad rekommendationer för att hjälpa länder att begränsa smittspridningen och skydda människor i riskgrupper.

Den största delen av fallen utgörs av män som har sex med män, speciellt personer med flera sexpartners, enligt WHO. Tedros Ghebreyesus understryker att länder måste göra allt för att skydda dessa personers ”hälsa, mänskliga rättigheter och värdighet”.

– Stigmatisering och och diskriminering kan utgöra lika stor fara som vilket virus som helst, säger Tedros Ghebreyesus.

Hittills 77 fall i Sverige

Fram till och med den 21 juli har 77 fall av apkoppor bekräftats i Sverige, enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror. Fallen har rapporterats från flera regioner, med flest fall i region Stockholm.

Samtliga 77 fall är män i åldersgruppen 20-65 år och medelåldern är 38 år. Cirka 40 procent av fallen har smittats i Sverige.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Smittar apkoppor bara vid sex? Se virusforskaren Ali Mirazimi gå igenom tre vanliga påståenden om viruset. Foto: SVT/AP/CDC

Detta vet vi om apkoppor

  • Apkoppor, monkeypox, är en mycket ovanlig sjukdom som orsakas av infektion med apkoppsvirus.
  • Den vanligaste smittvägen är från djur till människa, men det kan i ovanliga fall överföras vid nära kontakt mellan människor.
  • Sjukdomen förekommer främst i västra och centrala Afrika, fall rapporterade i övriga världen har oftast resekoppling till den regionen.
  • Sjukdomen ger ofta upphov till utslag, sår och blåsor på huden, symtomen är ofta milda. Feber och svullna lymfkörtlar kan också vara tecken på sjukdomen.
  • Vid sexuellt överförd smitta kan blåsor på könsorgan och runt analöppning uppstå.
  • Inkubationstiden, tiden från smitta till att sjukdomen bryter ut, är vanligen 6 till 13 dagar men kan variera mellan 5 och 21 dagar.
  • Flera fall av det sällsynta viruset har upptäckts i USA och Europa. Fram till och med den 21 juli har 77 fall av apkoppor bekräftats i Sverige.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.