Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre frågor om: Första fallet av apkoppor i Sverige. Foto: SVT/TT/EBU

FHM: Fall av apkoppor upptäckt i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

En person i region Stockholm har bekräftats smittad med apkoppor skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande. Nu utreder myndigheten om det finns fler fall i Sverige och begär av regeringen att sjukdomen ska klassas som allmänfarlig sjukdom. Regeringen ska fatta beslut i frågan ”skyndsamt”.

– Personen i Sverige som har bekräftats vara infekterad med viruset är inte allvarligt sjuk, men har fått vård. Vi vet ännu inte var personen har blivit smittad. Utredning pågår just nu, säger infektionsläkare och utredare Klara Sondén på Folkhälsomyndigheten i ett uttalande.

FHM kommer nu göra en begäran till regeringen om att apkoppor ska klassas som allmänfarlig sjukdom, detta för att kunna förhindra ytterligare spridning. När en sjukdom klassas som allmänfarlig eller samhällsfarlig blir den också anmälningspliktig.

Skyndsamt klassningsbeslut

Regeringen kommer att fatta beslut ”skyndsamt” om apkoppor ska klassas som allmänfarligt eller inte, uppger socialminister Lena Hallengrens pressekreterare för SVT Nyheter.

Under våren har ovanligt många fall av apkoppor konstaterats i Europa, över 40 fall har nyligen upptäckts i Spanien och Portugal.

– Samtliga är unga, vuxna män och de flesta av dem har sexuella relationer med andra män, sa Elena Andradas, hälsochef i Madrid till AFP under onsdagen.

Även i Storbritannien och USA har fall upptäckts nyligen skriver Reuters. Samtliga av de brittiska fallen har koppling till samma hushåll, enligt WHO:s uppdatering.

– Dom som har fått sjukdomen i Europa har haft mild sjukdom, det har varit feber, svullna lymfkörtlar och hudutslag, säger Klara Sondén på FHM. 

Smittan bedöms inte som högsmittsam, utan nära kontakt krävs för att den ska överföras. Sexuella kontakter utgör en risk enligt FHM.

Flera fall i Västafrika under pandemin

Under coronapandemin har det skett flera utbrott av apkoppor i Kongo, Nigeria, Kamerun och Centralafrikanska republiken. Ahmed Ogwell Ouma, chef för Afrikanska Unionens smittskyddsmyndighet, uttalade sig nyligen om smittan och det faktum att fall upptäckts utanför Afrika.

– Vi har nära kontakt med våra motsvarigheter i Europa och försöker att förstå var det kommer ifrån. När man ser apkoppor i miljöer som ligger långt ifrån skogsområden så finns det en oro för folkhälsan och det väcker frågor, säger Ahmed Ogwell Ouma enligt Reuters.

Apkoppor, monkeypox, är en mycket ovanlig sjukdom som orsakas av infektion med apkoppsvirus.

Den vanligaste smittvägen är från djur till människa, men det kan i ovanliga fall överföras vid nära kontakt mellan människor.

Sjukdomen förekommer främst i västra och centrala Afrika, fall rapporterade i övriga världen har oftast resekoppling till den regionen.

Sjukdomen ger ofta upphov till utslag, sår och blåsor på huden, symtomen är ofta milda. Feber och svullna lymfkörtlar kan också vara tecken på sjukdomen.

Vid sexuellt överförd smitta kan blåsor på könsorgan och runt analöppning uppstå.

Inkubationstiden, tiden från smitta till att sjukdomen bryter ut, är vanligen 6 till 13 dagar men kan variera mellan 5 och 21 dagar.

Flera fall av det sällsynta viruset har upptäckts i USA och Europa. I Sverige har hittills ett fall konstaterats.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.