Så här ser Wikipedia ut när det är ett ”vanligt” uppslagsverk. Foto: TT

Så stort är Wikipedia – i bokform

Uppdaterad
Publicerad

Är du trött på Nationalencyklopedin? Nu kan du köpa hela nätuppslagsverket Wikipedia utskrivet – för 500.000 dollar.

Vet du hur mycket en petabit är? Inte? Det gjorde inte konstnären Michael Mandiberg heller och som så många andra tog han reda på det här. Men det räckte inte som förklaring och han fick en galen idé – att skriva ut hela det digitala uppslagsverket Wikipedia för att visa hur enormt det är.

Han säger till CBS News att det var för att folk verkligen ska se hur stort internet är.

– Böcker är bra sätt att mäta kunskap. Vi har inte den blekaste aning om hur lång tid det kan ta att läsa femtio gigabyte data, men vi vet hur lång tid det tar att läsa en bok.

Över 7.000 böcker

Så Michael Mandiberg gjorde inbundna böcker av hela det brittiska Wikipedia. Det blev 7.473 böcker innehållande 5,2 miljoner sidor och nästan 12 miljoner artiklar skrivna av över 7,5 miljoner frivilliga författare. För den som inte vet, fungerar det elektroniska uppslagsverket på det sättet att vem som helst kan skapa en artikel om ett ämne och sedan redigeras det allt eftersom.

Kostar en förmögenhet

Den som har några extra rum till övers kan nu köpa det printade Wikipedia för 500 000 dollar. Men hela idén med att ha ett uppslagsverk som kan uppdateras och ändras försvinner dock och risken finns att du får lägga ut några hundra tusen till på ett nytt om några år när folkmängden i Afrikas länder ändrats eller tomat inte längre räknas till kategorin ”grönsak”.

Mandiberg säger till CBS att om han inte får sålt hela konstverket till samma person så säljer han volymerna styckvis för 80 dollar per bok.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer