Världsnaturfonden WWF get rött ljus till flera importerade charkprodukter, som de anser inte producerats på ett hållbart sätt Foto: Andreas Hult

Köttbranschen slår tillbaka mot WWF-larm

Uppdaterad
Publicerad

Undvik charkprodukter och icke-ekologiska ostar från södra Europa. Det menar Världsnarturfonden, som ger rött ljus till en rad olika livsmedel i sin nya uppdaterade köttguide. Men Magnus Därth, vd för Kött- och charkföretagen, är kritisk till bedömningen.

– Produkterna som får rött kan egentligen var mycket hållbarare än betyget signalerar, säger han.

Importen av charkpdukter från Italien och Spanien har ökat kraftigt under 2000-talet. Förra året importerades 5715 ton till Sverige, och nu får köttråvaran i charkprodukterna – fläsk från Italien och Spanien – rött ljus i WWF:s köttguide. Magnus Därth är alltså kritisk hur WWF har gjort bedömningen.

– Det är framför allt att man i guiden bedömer länders regelverk snarare än specifika produkter som finns i svenska butiker, säger han.

Även den importerade osten granskades.

– De flesta av de importerade ostarna får rött ljus. Det handlar om djurvälfärd, den biologiska mångfalden och den sammanvägning vi gör, säger Anna Richert, matexpert på WWF.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.