Foto: TT

Ytterligare SD-tjänsteman i riksdagen utreddes – ärendet har lagts ner

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna utredde ännu en tjänsteman i det egna partiets riksdagskansli, enligt SvD. Han ska ha varit med i en Facebookgrupp för att införa ”svenska zoner”, som förknippas med den SD-tjänsteman som redan är avstängd och som kopplas till den högerextrema miljön.

Men enligt SD:s pressekreterare Christian Krappedal är ärendet utagerat.

Under torsdagsmorgonen uppgav Svenska dagbladet att ytterligare en tjänsteman vid Sverigedemokraternas riksdagskansli utreds för att ha varit med i Svenska zoners grupp på Facebook. Mannen ska även vara lokalpolitiker.

Nu uppger Sverigedemokraternas pressekreterare Christian Krappedal ska mannens medlemskap i Facebookgruppen ha varit ”passivt”.

”Vi kan nu konstatera att tjänstemannens kontakt inte sträcker sig längre än ett passivt medlemskap i facebookgruppen. Mot bakgrund av vårt samtal ser vi därför ärendet som utagerat”, meddelar Krappedal i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter.

”Svenska zoner”

Det var under tisdagen som tidsskriften Expo avslöjade att en politiskt sakkunnig vid Sverigedemokraternas riksdagskansli är aktiv i organisationen ”Det fria Sverige”.

Organisationen grundades 2017 av personer med bakgrund i bland annat Nordiska motståndsrörelsen och Svenskarnas parti och beskrivs av Expo som rasideologisk. Han har inom ramen för organisationen bland annat arbetat för att skapa ”svenska zoner”.

Mannen är nu arbetsbefriad och kommer tills vidare att vara avstängd från arbetsplatsen. Det har även väckts ett uteslutningsärende mot honom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer