Skadade bärs iväg. Till höger röken som spred sig direkt efter explosionen. Foto: TT

Zimbabwe: Mordförsök på presidenten

Uppdaterad
Publicerad

En explosion har skett under ett pågående tal av president Emmerson Mnangagwa i Zimbabwe. Presidenten är oskadd och har evakuerats från platsen. Statlig media benämner det som ett mordförsök.

– Jag är van vid sådana här försök, sade presidenten senare under lördagen, enligt TT.

Han kallade händelsen en feg handling. Enligt honom exploderade föremålet bara några decimeter bakom honom.

– Men min tid är inte inne än, sade Mnangagwa enligt nyhetsbyrån Reuters.

Bilder från statstelevisionen visar att explosionen inträffade strax bakom honom när han vinkade till sina anhängare. Han var då på väg bort från mötet på White City Stadium. Han och flera andra personer var på väg från scenen och vidare genom ett vip-tält.

– Det här är ytterst olyckligt i upptakten till Zimbabwes första val utan Mugabe. Hade man lyckats döda Mnangagwa hade det varit en katastrof som skulle kunna föra landet ner i ett kaos som varit svårstoppat, säger SVT:s tidigare Afrikakorrespondent Johan Ripås.

Vice presidenten Chiwenga och hans fru ska ha skadats lindrigt. Även den politiske kommissarien Rugeje och miljöministern Oppah Muchinguri-Kashiri ska ha skadats, rapporterar Reuters.

Misstänkt attentat

Flera Zimbabwiska medier benämner det som ett mordförsök. Det är inte första gången någon försöker ta Mnangagwas liv, säger George Charamba, talesperson för presidenten.

– Det här är också oroväckande för hur säkerhetsapparaten kommer hantera det kommande valet. Det man är rädd för är att den här händelsen ska användas som ursäkt för att tysta obekväma röster, säger Johan Ripås.

Mnangagwa kommer själv från en säkerhetsbakgrund och många har på förhand fruktat att militären ska blanda sig i valet.

– Det har redan börjat spekuleras i om detta kan ha varit ett riggat mordförsök för att ge militären större utrymme att manövrera inför valet, säger Johan Ripås och fortsätter:

– Men det tror jag inte alls på. Frågan är dock vem som har lyckats komma så nära. 

Historiskt val

Bulawayo, staden där explosionen ägde rum, är traditonellt ett oppositionsfäste. Mnangagwas parti har inte vunnit där sedan 2000.

Valet den 30 juli är det första utan Mugabe sedan självständigheten 1980. Det är också det första valet som västerländska medier bjuds in till på nästan 20 år. Tidigare val har präglats av anklagelser om valfusk, och Mnangagwa har lovat att hålla ett öppet och rättvist val.

Tidigare under lördagen skedde en explosion i Etiopien när den nytillträdde premiärministern Abiy Ahmed höll tal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.