”Att SVT väljer att inte ta med oss i sin valkompass för riksdagen, där vi var med inför valet 2014, är ett hårt slag mot vårt demokratiska arbete och mot den demokratiska processen”, skriver Amanda Mogensen. Foto: SVT Grafik, FI
Debattinlägg

”SVT diskriminerar FI i valbevakningen”

”Feministiskt initiativ gör bland annat anspråk på riksdagsmakten och utmanar de partier som sitter på den idag. Därför måste väljarna få veta vad vi står för och vad vi går för samtidigt som vi granskas av medier och allmänhet”, skriver Amanda Mogensen (FI).

Om debattören

Amanda Mogensen (FI)
Kommunikationsansvarig Feministiskt initiativ

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

I en demokrati ska medborgare vara fria att rösta på vem de vill. Varje röst räknas förutsatt att allmänheten är informerad och medveten om vilka alternativ de har.

SVT har ett avgörande inflytande att synliggöra de politiska partierna för medborgarna.

I år har SVT valt att frångå sin tidigare öppna hållning för valkompassen och strypa medborgarnas tillgång till information.

Inför valet 2018 kommer bara de partier som redan har makt ingå i kompassen. Följden blir att den stora mängd väljare som informerar sitt val med hjälp av valkompassen får begränsad information om partierna.

Vi har svårt att se hur detta är förenligt med SVTs demokratiska uppdrag och hoppas att de istället fortsätter på sin öppna linje där medborgarna informeras om alla politiska alternativ, inte bara de med makt och inflytande.

Feministiskt initiativ tror att människor bryr sig om och vill hjälpa varandra. Fria, demokratiska val är en utgångspunkt för vår gemensamma strävan att skapa ett bättre samhälle.

Vi värnar Public service oberoende och frihet från kommersiellt eller politiskt inflytande så att SVT kan informera medborgare med sakargument och relevanta perspektiv. I en tid då falska nyheter och antidemokratiska påverkanskrafter hotar valdebatten är väljarnas tillgång till saklig information viktigare än någonsin.

De fria mediernas granskning och bevakning av de partier som ställer upp i valet den 9 september är avgörande för en demokratisk valrörelse.

Feministiskt initiativ gör bland annat anspråk på riksdagsmakten och utmanar de partier som sitter på den idag. Därför måste väljarna få veta vad vi står för och vad vi går för samtidigt som vi granskas av medier och allmänhet.

Sedan förra valet erhåller vi dessutom partistöd, vilket även det är en anledning till att bevaka oss för medborgarnas räkning.

Feministiskt initiativ har aldrig varit med i SVT:s partiledardebatter eller partiledarintervjuer och det verkar bli så även i valet 2018.

Att SVT då väljer att inte ta med oss i sin valkompass för riksdagen, där vi var med inför valet 2014, är ett hårt slag mot vårt demokratiska arbete och mot den demokratiska processen, då väljarna inte får information om de partier som ställer upp i valet och kan komma sitta i riksdagen efter den 9 september.

SVT:s webbsida ligger det en film och artikel av forskningen om att höger-vänsterskalan har en ny dimension som kallas GAL-TAN. Den handlar om sociala och kulturella värden och inte bara ekonomiska.

Där redovisas Feministiskt initiativs position med vår politik för jämställdhet, mänskliga rättigheter och hållbar utveckling. Men bara riksdagspartierna får sina ideologier presenterade genom #partirösten. Feministiskt initiativs opinionssiffror redovisas inte heller SVT:s väljarbaromenter.

SVT kan, till exempel genom att utesluta ett etablerat parti i denna typ av redovsningar, presentationer eller en valkompass, strypa medborgarnas tillgång till information och påverka valutgången mer än något annat media.

Hur ska till exempel en väljare som får resultatet “rösta rosa” i de kommersiella mediernas kompasser tolka SVT:s kompass?

“Är Feministiskt initiativ så extrema att de inte får vara med här?” 

“Jag som tyckte Feministiskt initiativ var ett trovärdigt politiskt alternativ”

“Eftersom de inte finns med i SVT:s valkompass har de nog liten chans att komma över fyraprocentsspärren.”

I en demokrati ska medborgare vara fria att uttrycka sin vilja och rösta på vem de vill. Förutsättningen är att de är informerade om vilka alternativ de har.

Om medborgarna bara känner till riksdagspartierna begränsas deras möjlighet att rösta. Public service ska stödja det fria valet genom öppen kommunikation.

När endast de partier som redan har makt bevakas i media återstår för andra partier att informera väljarna med köpt reklamplats och kommersiell exponering.

Detta kräver stora kapitalinsatser vilket nya partier sällan har. Tendensen att politiken kostar förstärks och när medborgare inte får väsentlig information försvagas demokratin.

I de kommersiella kanalerna finns även verktygen för att manipulera medborgares verklighetsuppfattning.

Vi har fått inblick i denna värld efter avslöjanden om Facebook och Cambridge Analyticas samarbeten och hur ”dark ads”, robot-konton och desinformation används i syfte att styra val med hemliga metoder.

Public service oberoende och opartiska informationsuppdrag har stor betydelse för ett demokratiskt val.

Hanna Stjärne, VD för Sveriges Television, du säger: ”att behovet av opartisk och saklig information, av Public service, aldrig har varit större än nu”. Hur går detta ihop med beslutet att begränsa informationen i er valkompass?

Medborgarna ska avgöra vilket parti de röstar på och vi hoppas att SVT fortsätter på sin öppna linje att informera medborgarna om alla politiska alternativ, inte bara de med makt och inflytande.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.