• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en byggnad i Pajala kommun vilket skapar en kraftig rökutveckling. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

  • Viktigt meddelande:

    Det brinner i en lantbruksfastighet i Kungshult i Eslövs kommun. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Obs! Bilden är ett montage Foto: Pontu Lundahl/TT
Debattinlägg

”Att kalla SSU för rasistiskt är skandalöst”

Publicerad
SSU ·

”Som alltid när vi har haft separatistiska möten har vi litat på att medlemmar själva är kunniga nog att avgöra huruvida de förtrycks och missgynnas av strukturen ifråga och då kan de även avgöra om det är okej för dem att gå på mötet eller ej”, skriver Dustin Zojaji.

Om debattören

Dustin Zojaji
Ordförande, SSU Front (SSU på Södermalm)

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

”Vita – inte önskvärda här!”, så skriver Rebecca Weidmo Uvell  på SVT Opinion om en föreläsning som hålls av SSU Stockholm angående den växande islamofobin. Anledningen? Evenemanget är separatistiskt för rasifierade.

Många, däribland Uvell, beskriver detta evenemang som rasistiskt mot vita.

Om du frågar mig, så har de fel. Rasism är inte en serie av enstaka händelser, det är en struktur.

En struktur som exkluderar vissa från arbetsmarknaden för att de har ett utländskt namn. En struktur som får vissa att framstå som lata, oansvarssamma individer som lever på andra, även fast så inte är fallet. En struktur, som kort sagt, håller vissa nere medans den lyfter upp andra. Den gruppen som missgynnas är inte den vita.

SSU är en organisation som kämpar och står upp för allas lika värde, det har den alltid gjort. Som en del av sitt antirasistiska arbete startade ett SSU Stockholm ett nätverk för rasifierade, folk som missgynnas av den strukturella rasism som finns i dagens samhälle.

Meningen med detta nätverk var och är att skapa en trygg miljö där rasifierade kan dela med sig av sina erfarenheter och ta del av andras.

Detta är något som jag inte tycker är konstigt. Många andra ungdomsförbund och partier har kvinnoföreningar och nätverk för till exempel HBTQ+-personer.

Dessa nätverk/föreningar är ofta separatistiska så att dess medlemmar ska våga ta plats utan att några från andra sidan av det förtryck de utsätts för är där.

Om vi skulle leva i ett Sverige där alla är helt jämlika och jämställda så skulle jag hålla med Uvell med flera, att det är mycket anmärkningsvärt för en organisation att hålla separatistiska möten.

Tyvärr så är inte Sverige jämlikt och jämställt och då är det väl inte så märkligt att de missgynnade i samhället ska få samlas och samtala i en trygg miljö?

Uvell skriver i sin debattartikel ”Kommer SSU ha en dörrvakt där som tittar på vilken hudfärg folk har och väljer vem som inte släpps in?” Svaret är självfallet nej.

Som alltid när vi har haft separatistiska möten har vi litat på att medlemmar själva är kunniga nog att avgöra huruvida de förtrycks och missgynnas av strukturen ifråga och då kan de även avgöra om det är okej för dem att gå på mötet eller ej.

Med anledning av det ovan skrivna så finner jag alla anklagelser om att SSU eller SSU Stockholm skulle vara en rasistisk organisation eller på något sätt främja rasism osanna, osakliga och skandalösa.

Som ni säkert har märkt så ser jag inget fel med separatistiska nätverk/föreningar men jag vill avsluta med en fråga till Rebecca Uvell:

De borgerliga partierna har alla kvinnoförbund, är de då sexister?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.