I den vårändringsbudget som lades fram i dag är landets äldre de stora förlorarna, skriver artikelförfattaren. Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/TT
Debattinlägg

”Budgeten sviker de äldre men gynnar semesterfirarna”

Publicerad

”All politik handlar om prioritering. Men den politik som regering och stödpartier nu ger uttryck för är inte att ta ansvar för Sverige”, skriver Ella Bohlin.

Om debattören

Ella Bohlin (KD)
Regionråd med ansvar för äldrevård , Sthlm

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

När regeringen nu lägger fram sin vårändringsbudget är landets äldre de stora förlorarna. Vinnarna är semesterfirarna. Det är inte en prioriteringsordning som jag ställer upp på.

I höstas fick Kristdemokraterna tillsammans med Moderaterna igenom en gemensamma budget med bland annat satsningar på äldreboenden genom en speciell äldreboendemiljard, sänkt skatt för landets pensionärer samt stora satsningar på vården. Resurserna lades på det viktiga.

Regeringen tar däremot inte ansvar för de äldre med sina budgetsjusteringar. 310 miljoner sparas in på den specifika satsning KD och M gjort på äldreomsorgen.

De resurserna hade Sveriges äldre behövt. Januariöverenskommelsens partier finner det rimligt att 170 miljoner satsas på så kallade ”naturguider”, 200 miljoner läggs på att städa upp längst med vandringsleder och 50 miljoner satsas på nattågen till kontinenten.

Det är inte rimligt att semesteraktiviteter ska subventioneras medan det sparas på de äldre. Med ena handen minskar regeringen satsningar för att motverka äldres ensamhet och med andra handen sänker regeringen momsen på elektroniska böcker.

All politik handlar om prioritering. Men den politik som regering och stödpartier nu ger uttryck för är inte att ta ansvar för Sverige.

Med en åldrande befolkning och ökade vård- och omsorgsbehov hade de resurser som KD/M-budgeten tillgodosåg varit sunt investerade resurser.

Våra äldre förtjänar bättre än semesterbudgeten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.