Angelica Ekholm, näringslivschef Borlänge kommun Foto: Dala-Demokraten/Borlänge kommun/TT/SVT
Debattinlägg

”Det är inte vår ambition att vara vackrast”

”Innan man låter sig uppröras, klappa händer eller hånskratta, är det några saker vi behöver prata om. Det jag vill prata om går bortom vad som är fint och fult och vem som har rätt att bestämma i detta”, skriver Angelica Ekholm, näringslivschef i Borlänge kommun.

Om debattören

Angelica Ekholm
Näringslivschef i Borlänge kommun

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Så står det klart att Borlänge blivit framröstad till Sveriges fulaste stad.

I en Facebook-undersökning har 6600 personer sagt sitt. Innan man låter sig uppröras, klappa händer eller hånskratta, är det några saker vi behöver prata om.

Det jag vill prata om går bortom vad som är fint och fult och vem som har rätt att bestämma i detta. Så, låt mig istället få berätta lite om mitt Borlänge. Sveriges minsta storstad. En ung stad i ständig utveckling.

På min tur genom Borlänge ser jag både delarna av vårt centrum som är sprungna ur vårt utgångsläge som industristad, ur en jävlar anamma-metalitet, och de nybyggda husen med mer nutida estetik.

Jag vilar ögonen på exempel från sextiotalets byggnadsstil, från den tid då just de här byggnaderna var bland de modernaste i landet. Jag ser blandningen av årtionden, som tillsammans bildar en stadskärna som välkomnar med restauranger, biograf, utmaningar och konsthall.

Borlänge har växt snabbt, det är vi stolta över. Självklart bryr vi oss om hur det ser ut här, men vår prioritering alltid varit att borlängeborna ska kunna utvecklas, försörja sig, ha någonstans att bo och känna sig trygga. Det är viktigast för oss.

Jag eller vi kan inte bestämma vad andra ska tycka om Borlänge, det ligger som allt annat i betraktarens öga.

Hur många av de som röstat som faktiskt sett Borlänge vet vi ju inte. Men om man inte på riktigt har besökt Borlänge, utan bara passerat, har man definitivt missat något.

Visst kan man låta det vara tillräckligt att ett fåtal bilder på ett strategiskt urval av byggnader, tagna i höstrusk och dis, får bestämma. När jag ser på mitt Borlänge ser jag till helheten.

Jag ser en stad som myllrar, människor som trivs och är stolta. Det är inte vår ambition att vara vackrast, här värnar vi om både dåtid och nutid.

Vår ambition är att vara Sveriges trevligaste stad. Kom och besök oss, så ska vi visa dig.

Fotnot. Turerna kring utmärkelsen ”Sveriges fulaste stad” diskuterades i Opinion live, torsdag den 26 oktober. Medverkar gör bland andra arkitekten Gert Wingårdh och Arkitekturuppropets Jerker Söderlind.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.