Foto: Privat/Jean-Christophe Bott/AP/TT
Debattinlägg

”Greta har rätt: Vi klarar inte klimatomställningen med enbart ny teknik”

”I dag startar Greta Thunberg sin seglats över Atlanten med destination New York. Hennes budskap om radikal klimatomställning sveper nu över världen – och hon har rätt. Det krävs genomgående förändringar av samhället”, skriver debattörerna.

Om debattörerna

Lorentz Tovatt (MP)
Riksdagsledamot och producent Miljöpodden
Ahmed Al-Qassam
Pr-konsult Westander Klimat och Energ, grundare Miljöpodden

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

För ett år sedan började Greta Thunberg sin klimatstrejk utanför riksdagen. Med ett starkt och konkret budskap har hon sedan dess lyckats nå ut till hela världen: Planetens gränser måste respekteras. Forskarnas larm måste tas på allvar.

Förändringen behöver ske omgående och genomsyra alla sektorer.

En viktig poäng som Greta lyfter fram är att vi inte klarar klimatomställningen med enbart ny teknik. Det krävs även beteendeförändringar och ändrade samhällsstrukturer.

Vi kan inte skjuta ifrån oss ansvaret genom att peka på framtida tekniska framsteg eftersom vi inte kan veta om de kommer.

Dessutom måste omställningen ske mycket snabbt, vi har inte flera decennier på oss. 

  • Individer måste leva mer hållbart i vår vardag. Ett exempel är hur vi transporterar oss. Elektrifiering av flyget och vägtransporterna ligger tiotals år in i framtiden och biobränslen kommer de närmaste åren på sin höjd bara bidra marginellt. Vi har inte tid att vänta på dessa framtidsscenarier utan behöver agera nu.
     
  • Företag behöver minska sina klimatpåverkande utsläpp och bättre kommunicera sin hållbarhet för att förenkla individens val. Forskningen är överens om att vi inte kan konsumera oss ur klimatkrisen och därmed ställer det högre krav på hela produktionskedjan. 
     
  • Riksdagens demokratiska partier behöver enas om ett tak för utsläpp baserat på vår konsumtion. Utsläppen inom Sveriges gränser har minskat sedan 1990-talet, men en starkt bidragande orsak är att mycket av det vi konsumerar produceras i andra länder. Det är inget vunnet om utsläppen från vår konsumtion registreras i andra länder.

Hela samhället behöver alltså bli bättre på att ta till sig av forskningens larm och omsätta det i konkret samhällsförändring.

Det räcker inte att bara lita på tekniska framsteg, vi måste också få till stora beteendeförändringar så att vårt resande och vår konsumtion inte ger upphov till stora utsläpp.

En sådan förändring kräver att politiker, företag och medborgare alla tar ett större klimatansvar än i dag.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.