”Klimatfrågan är ingenting som sker först långt fram i tiden. Den är här och nu”, skriver Isabella Lövin (MP) i sin kritik mot Centerpartiet. Foto: Janerik Henriksson/TTKristian Pohl/Regeringskansliet
Debattinlägg

”Får Centern styra kommer miljöpolitiken rullas tillbaka”

”Centerpartiet vill skära ner miljö- och klimatbudgeten med 25 procent. Hur nedskärningar ska kunna ge mindre utsläpp och bättre miljö är en ekvation som bara Centerpartiet får ihop”, skriver Isabella Lövin (MP).

Om debattören

Isabella Lövin (MP)
Minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat samt vice statsminister

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

När Naturskyddsföreningen summerade alliansens och centerns miljöpolitik efter den förra mandatperioden, blev titeln på rapporten ”Fyra förlorade år för miljön”. När motsvarande utvärdering gjordes av den här regeringens politik, där Miljöpartiet styrt över miljöpolitiken, blev titeln istället ”Naturen vinner mark”.

Det är en träffande beskrivning av skillnaden mellan det som Annie Lööf lyckades uppnå i regering.

När vi klev in på Miljödepartementet 2014 var det tomt i skrivbordslådan. Inga förberedda reformer eller förslag.

Vi fick börja på noll, men trots detta har vi nu en lång rad reformer på plats:

 • Vi har infört ett Bonus Malus-system för bilar där miljöbilar får bonus smutsiga bilar betalar mer. Enkelt och logiskt. När Centern styrde gav man bonus till dieselbilar.
   
 • Vi har infört ett bränslebyte med krav på att blanda in förnybart drivmedel i allt bränsle som säljs, så kallad reduktionsplikt. Centern misslyckades med att få igenom det.
   
 • Vi har sett till att över 17 000 laddpunkter för elbilar satts upp över hela landet. När vi tog över makten efter centern fanns det bara runt 3 000.
   
 • Vi har skrotat överblivna svenska utsläppsrätter så att utsläppen minskar på riktigt. På centerns tid sålde man dessa utsläppsrätter billigt till en amerikansk bank, så att utsläppen inte minskade alls.
   
 • Vi har kraftigt ökat stödet till solceller så att det nu blivit en folkrörelse att sätta upp solpaneler runt om i landet. När vi tog över från Centerpartiet låg stödet på 59 miljoner kronor per år, nu är det mer än 1 000 miljoner kronor.

Om Centerpartiet får möjlighet att styra igen kommer det att rulla tillbaka miljöpolitiken så att det blir ytterligare fyra förlorade år för miljön.

Annie Lööf vill omedelbart ta bort flygskatten så att det blir billigare att flyga. Det är helt i linje med att Annie Lööf tycker att vi kan flyga ännu mer i framtiden.

Centerpartiet vill också skära ner miljö- och klimatbudgeten med 25 procent. Detta innebär i praktiken att skära bort de lokala klimatinvesteringarna, stöd till värdefull natur och solceller. Hur nedskärningar ska kunna ge mindre utsläpp och bättre miljö är en ekvation som bara Centerpartiet får ihop.

Klimatfrågan är ingenting som sker först långt fram i tiden. Den är här och nu.

Jordbruket i stora delar av landet har drabbats hårt av den torra försommaren. Grödorna växer inte, skogarna brinner, djur måste nödslaktas. Plötsliga skyfall dränker gator och torg men rinner bort lika fort, utan att tränga ner i marken.

Maj i år var den överlägset varmaste maj som någonsin uppmätts i Sverige.

När FN:s generalsekreterare var på besök i Sverige i somras menade han att Sverige har världens bästa klimatpolitik. Den internationella miljörörelsen säger samma sak. Om vi vill så kan vi växla upp arbetet ytterligare så att Sverige blir världens första fossilfria välfärdsland.

Jag ser gärna att vi blir flera partier som driver på den gröna omställningen. Men det är för mig obegripligt hur det ska kunna ske med Centerpartiets nedskärningar på miljö och klimat.

Centerpartiet har till på köpet tänkt sig att regera med partier som vill skära ner ännu mer. Det finns bara ett miljöparti som går att lita på.

Vi har inte råd med ytterligare fyra förlorade år för klimatet.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.