Vad är bäst att göra för klimatet?

Uppdaterad
Publicerad

Att ta med sig tygpåsen till affären, källsortera och skippa den långväga utlandssemestern – vad gör det egentligen för skillnad för klimatet?

En som vet det är Kimberly Nicholas, lektor vid Lunds Universitet. I en studie har hon jämfört hur olika livsstilsval i den utvecklade delen av världen påverkar utsläppen av koldioxid. Utsläppen mäts i antal ton koldioxidekvivalenter och i dag står varje person i Sverige för i snitt 11 ton per år. Av det kommer två tredjedelar från hushållens konsumtion. Samtidigt är det globala målet att vi ska ligga på i snitt 2,1 ton per person, för att jordens medeltemperatur inte ska stiga med mer än 2 grader framtill 2050.

Hör Kimberly berätta hur stor effekt våra val har och vad hon inte skulle välja, om hon bara skulle välja en av dem. Och vad är egentligen politikernas ansvar?

Läs hela studien här!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter förklarar

Mer i ämnet