Debattinlägg

”Granskningen handlar inte om några språklektioner”

Publicerad

OPINION · ”Granskningen handlar inte om att en minister tagit några språklektioner, utan om att en extern konsult tagits in för att göra ett arbete som till mycket stor del handlat om något helt annat än språklektioner”, skriver Carolina Jemsby och Mikael Grill Pettersson, reportrar SVT nyheter.

Drev. Häxjakt. Och åldersdiskriminering? S-märkte PR-konsulten Petter Andréasson är engagerad i äldres rättigheter.

I sin kamp drar han in vår granskning av #språknotan, alltså näringsdepartementets inköp av språkhjälp till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.Andréasson gör det tyvärr utan att på någon enda punkt visa vari det konkreta föraktet skulle bestå.

Vår granskning handlar om en användning av skattemedel som redan skapat omfattande kritik inom regeringskansliet.

Om belopp som uppgått till sådana nivåer att man valt att dra i nödbromsen och hålla inne betalningar på en kvarts miljon eftersom man ifrågasätter vilket arbete som egentligen utförts.

Experter tror dessutom att upplägget kan bryta mot upphandlingslagstiftningen. Departementet medger att det varit en ”gråzon” och att problemen påtalats flera gånger för landsbygdsministern, som ändå velat använda sig av just den här konsulten.

Granskningen handlar inte om att en minister tagit några språklektioner, utan om att en extern konsult tagits in för att göra ett arbete som till mycket stor del handlat om något helt annat än språklektioner – och därmed orsakat både merkostnader och merarbete.

Vårt uppdrag som journalister är bland annat att just granska hur skattepengar används. I vårt underlag finns en stor mängd fakturor, mejlväxlingar, beredningsunderlag, avtal och andra dokument från näringsdepartementet.

Vi har också talat med många olika personer med insyn i verksamheten.

Menar Petter Andréasson alltså att vi inte borde berätta om detta eftersom det handlar om en 62-årig manlig minister? 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.