Nasra Ali (S), Ebba Busch Thor (KD) och Amanda Runsiö (S). Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Debattinlägg

”KD:s unga kvinnor tänker som gubbar”

Uppdaterad
Publicerad

”Väljare luras att tro att man får en ung kvinnas åsikter när man röstar på KD, men i själva verket är det värderingar som man vanligtvis hittar hos omoderna gamla gubbar”, skriver debattörerna.

Om debattörerna

Nasra Ali (S)
ordförande S-studenter och kandidat till Europaparlamentet
Amanda Runsiö (S)
ordförande Avantgarde S-kvinnor

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

  • Observera att debattinlägget publicerades inför EU-valet.

Mycket står på spel i EU-valet, inte minst för unga kvinnor. Efter den 26 maj är risken stor att abortmotståndare vinner inflytande i Europa.

Det gäller att se bortom kandidatfixeringen, att inte låta sig luras av att ett parti som Kristdemokraterna frontas av unga kvinnor, för i själva verket har de fört en abortfientlig politik under hela den gångna mandatperioden.

Det var inte länge sedan det avslöjades att den kristdemokratiska europaparlamentarikern Lars Adaktusson varit huvudtalare på en konferens med abortmotståndare och homofober.

Sällskapet han för sig med speglar också hans kvinnofientliga politik. Adaktusson har ihärdigt röstat nej i en rad frågor om jämställdhet och aborträtt under sin tid som europaparlamentariker.

Han röstade nej till en jämställdhetsrapport med skrivningar om att ”kvinnor måste ha rätt att råda över sina sexuella och reproduktiva rättigheter, särskilt genom enkel tillgång till preventivmedel och abort”, med hänvisning till att medlemsstaterna själva ska få bestämma och att ”abort i sig är ett etiskt dilemma och i en jämställdhetsrapport som denna måste även fostrets skyddsvärde beaktas.”

Vidare har han motsatt sig sexualundervisning, åtgärder för att motverka könssegregerade arbetsmarknader och stärkta hbtq-rättigheter.

EU-valet har tyvärr kommit i skymundan och kan kännas luddigt och svårbegripligt för många väljare. Men valet är historiskt och kan innebära att ännu fler partiföreträdare som ifrågasätter kvinnors rätt till sin egen kropp väljs in i Europaparlamentet.

Aborträtten är ifrågasatt. Vi Socialdemokrater vill aktivt försvara och stå upp för sexuella och reproduktiva rättigheter och rätten till abort i EU. Vi vill också införa lagstiftning mot mäns våld mot kvinnor och införa ett #metoo direktiv mot sexuella trakasserier.

I den svenska politiska debatten framgår inte KD:s abortfientliga EU-politik. Det är inget Ebba Busch Thor skyltar med när hon viger influencers i sociala medier eller sjunger i ”Så ska det låta”-program.

Väljare luras att tro att man får en ung kvinnas åsikter när man röstar på KD, men i själva verket är det värderingar som man vanligtvis hittar hos omoderna gamla gubbar.

Vi vill därför uppmana unga väljare att stå upp för kvinnors rätt till sin egen kropp. Tillsammans kan vi rösta bort de konservativa krafter som vill begränsa oss.

Fotnot. Kristdemokraterna har avböjt replik på debattinlägget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

EU-valet 2019

Mer i ämnet