Genom att som konsumenter göra aktiva val, kan vi stöda svenska lantbrukare under torkan, skriver Marit Bohlin och Erik Johansson vid LRF Ungdomen. Foto: LRF Undomen/TT/Jonas Ekströmer
Debattinlägg

”Köp svenskt för att hjälpa Sverige ur matkrisen”

”Idag är vårt land drabbat av den värsta torkan på många år. Djuren har ingen mat och skörden av spannmål och andra grödor ser ut att bli mycket dåliga. Det är en kris i dess rätta bemärkelse”, skriver Marit Bohlin och Erik Johansson vid föreningen LRF Ungdomen.

Om debattörerna

Marit Bohlin
Ledamot i LRF Ungdomen
Erik Johansson
Lantbrukare och ledamot LRF Ungdomen

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Du går in i en affär. Går igenom grönsaksavdelningen med färgglada frukter och kött och mejeriprodukter från kor som bara betat gräs och rört sig fritt.

Här finns ekologisk mat, Fairtrade-märkta grönsaker och olika typer av drycker som ska hjälpa oss i vår vardag.

Tänk dig nu att du går in i matbutiken igen. Först går du igenom brödavdelningen, hyllorna gapar tomma.

Det finns två typer av kex att välja på. Glutenfritt eller veganska varianter är bara att glömma. Mjölk finns men i form av pulver. Fil och yoghurt är också slut, smör och ost likaså och du vet inte när butiken kommer få en ny leverans.

Ligger det någon sanning i den dystopiska bild som målas upp? Ja, tyvärr.

Idag är vårt land drabbat av den värsta torkan på många år. Djuren har ingen mat och skörden av spannmål och andra grödor ser ut att bli mycket dåliga.

Det är en kris i dess rätta bemärkelse.

Hur hårt det kommer att drabba oss konsumenter är i dagsläget svårt att säga. Men torkan kommer att innebära att vi kan producera allt mindre bröd, gryn och mjöl.

Det talas om en kommande brist på öl och glass och allmän brist i mejerihyllan. Och när djuren inte har något att äta blir alternativet att skicka till slakt.

Genom att som konsumenter göra aktiva val, kan vi stödstöda svenska lantbrukare under torkan och hjälpa Sverige ur matkrisen.

Då vi väljer de svenska produkter som finns stöder vi företagande inom svensk matproduktion. I slutändan ger det mer inkomster till statskassan, öppnare landskap och en levande landsbygd.

Dessutom får du som konsument livsmedel som kommer från en djurhållning som har minimal antibiotika-användning, stränga djurskyddslagar och ett klimatsmart jordbruk.

Sverige är i en matkris och kommer vara det ett bra tag framöver. Och det är inte bara bönderna det gäller, det gäller alla som äter mat.

Vi behöver rannsaka oss själva och de val vi gör kring maten vi köper – för att visa att det svenska lantbruket och svensk matproduktion är värdefull för oss.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.