Foto: SVT
Debattinlägg

”Lilliehorn försöker nu friskriva sig från det egna ansvaret”

Publicerad

”I sitt debattinlägg påstår Lilliehorn att den uppmaning hon gick ut med i flera slutna #metoo-grupper inte haft någon betydelse. Att hon inte har något ansvar för att så få personer velat prata med reporterteamet. Inget kunde vara mer felaktigt”, skriver Bergsten och Makboul.

Om debattörerna

Lina Makboul
Reporter Uppdrag granskning
Henrik Bergsten
Producent Uppdrag granskning

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Vår granskning av Virtanen-fallet visar hur obekräftade uppgifter, blandade med rena felaktigheter, okritiskt publicerats av rikstäckande medier.

Anklagelser som har fått stor spridning och därigenom stora konsekvenser för den utpekade personen. Men arbetet har försvårats av att ledande aktörer inom #metoo-rörelsen aktivt motarbetat granskningen. Samordnaren Emmy Lilliehorn försöker nu friskriva sig från det egna ansvaret.

I sitt debattinlägg påstår Lilliehorn att den uppmaning hon gick ut med i flera slutna #metoo-grupper inte haft någon betydelse. Att hon inte har något ansvar för att så få personer velat prata med reporterteamet. Inget kunde vara mer felaktigt.

Uppenbarligen har dock Emmy Lilliehorn förstått att granskningen skulle handla om utgivarbeslut kring namngivning av enskilda personer. Vad fanns det då att varna tusentals enskilda medlemmar i #metoo-grupperna för?

En formulering som ”vi råder er att vara försiktiga” skapar rädsla och signalerar att Uppdrag granskning håller på med något tveksamt, något som det finns skäl att hålla sig undan.

Varningen som Emmy Lilliehorn publicerade fick också precis den effekten. Personer vi velat prata med drog sig undan och arbetet med granskningen försvårades.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

#metoo och Fredrik Virtanen

Mer i ämnet