Mona Sahlin
Mona Sahlin. Foto: Henrik Montgomery/TT
Debattinlägg

”Sanning eller konka, Mona Sahlin?”

Opinion ·

”Politiken blev roligare med Mona Sahlin. Men hennes storhetstid blev kort. För en person i hennes ställning är brottet inte obetydligt. Det är allvarligt”, skriver Lotta Gröning på SVT Opinion den 20 februari.

Om debattören

Lotta Gröning
Journalist

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Nu har både Mona Sahlin och hennes livvakt erkänt sig skyldiga till brott.

Mona Sahlin har varit misstänkt för osant intygande vid tre tillfällen. Genom att de nu kommit överens om att erkänna slipper de en offentlig rättegång. De kommer att få ett straff för sina handlingar.

Mona Sahlin har alltså återigen fått valsa runt i media för ännu ett misstag hon begått. Hennes advokat Claes Borgström lägger ribban.

 – Jag brukar vara försiktig, men det har varit helt oproportionellt det hon har fått utstå. Det är ett ganska obetydligt brott i sammanhanget, säger Claes Borgström till DN.

Men frågan måste ställas är det ett obetydligt brott av en av regeringen utsedd tjänsteman. Mona Sahlin har som regeringstjänsteman ett ansvar både att göra rätt och föregå med gott exempel.

Men Mona Sahlin har haft svårt att göra rätt!

Hennes så kallade misstag genom åren är många; obetalda dagisavgifter, obetalda parkeringsböter, fakturor som gått till kronofogden, bilar som inte varit skattade och inte minst personliga inköp på regeringens kontokort.

Ändå har hon hållit sig kvar i politiken och det många som tagit henne i försvar. ”Jag är baske mig ingen fifflare” sa hon till media efter kontokortsskandalen.

Sedan tog hon time out och det socialdemokratiska etablissemanget skyllde allt på media som de ansåg hade varit oförskämda och jagat Mona Sahlin för hårt.

Det var ju bara en toblerone hette det! Och Mona Sahlin kom tillbaka med bravur, hon blev till och med partiledare!

Detta trots att hennes ställning bland de socialdemokratiska sympatisörerna var i botten. Men partietablissemanget trodde ändå på henne.

Efter en misslyckad valrörelse avgick hon och hennes anhängare gav Håkan Juholt skulden. Det fick han så småningom betala för. Återigen ansågs hon misshandlad av media.

Den här gången är det inte så många i partiet som tar henne i försvar. Nu har Mona Sahlins politiska karriär blivit sorglig. Det är faktiskt sorgligt.

Hon var det politiska underbarnet, hon var Gunnar Strängs favorit, han hade långa samtal med henne. Hon älskade Olof Palme och blev Mona med folket. Kanske berodde det på att många kände igen sig, eller också var man trött på gubbarna i politiken.

Här kom en ung tjej i rött hår som stod i köket och stekte falukorv med en unge under armen. Hon sa åt sina meningsmotståndare att inte gömma sig bakom hennes korta kjolar.

Politiken blev roligare med Mona Sahlin. Men hennes storhetstid blev kort.

Hon fick ta ansvaret för krispolitiken på 90-talet och facket rasade bland annat mot beslutet om strejkstopp. Mona Sahlin blev stämplad högersosse och populariteten dalade snabbt.

Så var det alla dessa otaliga misstag. Tabbar som följt henne under hela hennes karriär. Nu är den förmodligen slut, ett osant intygande för mycket.

För en person i hennes ställning är brottet inte obetydligt. Det är allvarligt. Sanning eller konka Mona Sahlin? Det blev visst både och!

Läs också: Sahlin och livvakten slipper villkorlig dom

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.