Margit Silberstein om Mona Sahlins politiska karriär. Foto: TT

Margit Silberstein: Sahlins politiska karriär är över

Uppdaterad
Publicerad

Den 20 februari kom beskedet: Mona Sahlin erkände att hon gjort sig skyldig till brott i samband med att hon skrev ett osant intyg till sin tidigare livvakt.
– Hennes politiska karriär var i och för sig redan slut tidigare, men, för att använda en klyscha, det här var spiken i kistan för den, säger SVT Nyheters inrikespolitiska kommentator, Margit Silberstein.

Mona Sahlins politiska karriär är helt över. Det menar SVT Nyheters inrikespolitiska kommentator, Margit Silberstein, efter att Mona Sahlin erkände sig skyldig till brott.

– Det är ju inte vilken affär som helst eftersom hon nu medger att hon har begått ett brott, ett osant intygande. Även om hon trodde att livvakten skulle komma upp i den lönen som hon skrev ett intyg för.

Läs mer: Mona Sahlin erkänner brott

Hamnat i blåsväder tidigare

Detta är inte första gången Mona Sahlin hamnar i blåsväder. 1995 blev ”tobleroneaffären” känd över hela landet. Hon hade då använt sitt regeringskort till privata inköp. Bland annat hade hon köpt chokladen Toblerone.

– Jag tänker på ett citat som hon sa under tobleroneaffären; ”jag må vara en slarver, men jag är baske mig ingen fifflare”. Nu närmar hon sig ändå det epitetet, att hon har gjort något som är ett brott, säger Margit Silberstein.

Läs mer: Sahlins livvakt erkänner brott

”Kunde ha haft en lysande karriär”

Hon tror att det hade kunnat gå riktigt bra för Mona Sahlin inom politiken, om inte hon hade gjort bort sig, förstås.

– Hon kunde ha haft en lysande karriär därför att hon, på många sätt, var en lysande politiker. Hon kunde som få tala till människor och upprätta någon sorts kontakt. Mona, hon var inte Mona Sahlin, hon ville vara en Mona med folket. Sedan hände alla dessa saker med toblerone-historien, och hon blev Mona Sahlin. Det blev ett avståndstagande mot henne. Men när hon kom in i politiken och riksdagen som 25-åring var hon något nytt och fräscht, hon skiljde sig från andra politiker.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mona Sahlin och livvakten

Mer i ämnet