Foto: Henrik Montgomery/TT

Stormen kring Sahlin och livvakten – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Den 4 maj 2016 lämnade Mona Sahlin sitt uppdrag som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism. Detta har hänt.

Den 4 maj 2016 avslöjar Expressen att Mona Sahlin har skrivit under ett falskt intyg till en bostadsrättsförening om att hennes före detta livvakt tjänar 120.000 kronor i månaden. Detta för att mannen skulle kunna köpa en bostad för tio miljoner kronor i Solsidan i Nacka öster om Stockholm.

Till Expressen säger Mona Sahlin att hon har skrivit fel om vilken lön mannen har från regeringskansliet. ”Den är på 43.000 kronor och sen betalar jag honom sedan en tid tillbaka 60.000 kronor i månaden för att hjälpa mig med mina säkerhetsbedömningar inför framtiden”.

På kvällen den 4 maj meddelar Mona Sahlin att hon lämnar sitt uppdrag som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism med omedelbar verkan. Uppdraget sträckte sig fram till 15 juni 2016.

Samtidigt informeras kulturdepartementet om att det finns ett ärende hos polisen gällande Mona Sahlin.

Åklagaren Anders Jakobsson vid särskilda åklagarkammaren har också inlett en förundersökning om osant intygande alternativt grovt osant intygande. Det finns dock ingen skäligen misstänkt i dagsläget.

Den 5 maj meddelar den före detta livvakten att även han lämnar sitt uppdrag.

Delgivna misstanke

Den 2 juni valdes en ny samordnare mot våldsbejakande extremism, det blev Hillevi Engström (M).

Den 6 juni ger livvakten upp försöket att köpa lyxlägenheten. Han tar tillbaka sin överklagan till Hyresnämnden, dit han vänt sig sedan bostadsrättsföreningen nekat honom att köpa lägenheten då de inte trott att han ska klara av månadskostnaden på 18.000 kronor.

Den 21 september delgavs Mona Sahlin och hennes före detta livvakt misstanke om brott. De kallas till förhör.

Den 22 september meddelar Hillevi Engström att hon lämnar posten som samordnare mot våldsbejakande extremism. Anna Carlstedt tar över.

Livvakten erkänner

Den 12 januari 2017 bekräftar åklagare Anders Jakobsson att Mona Sahlin och hennes före detta livvakt ska förhöras igen av polis och åklagare. Även anställda på regeringskansliet har förhörts.

Den 18 januari kallas Mona Sahlin till nya förhör om misstankarna om osant intygande. Hon nekar till brott

Den 20 februari erkänner livvakten brott. Senare samma dag erkänner även Mona Sahlin sig skyldig till brott.

Den 1 mars kommer uppgiften om att Mona Sahlins tidigare livvakt inte kommer att mista sin tjänst vid polisen, även om han fälls för brukande av osann urkund. Det skriver Polisens personalansvarsnämnd i ett yttrande till åklagaren.

Den 2 mars står det klart att Mona Sahlin och hennes livvakt får strafföreläggande för att ha använt falska intyg. De ska betala 47.200 kronor respektive 23.200 kronor i böter.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mona Sahlin och livvakten

Mer i ämnet