Lotta Fagerholm och debattinlägget som publicerades i Aftonbladet den 30 september 1998. Foto: Privat

Manade till bojkott redan på 90-talet

Publicerad

I den uppmärksammade dokumentären om artisten Josefin Nilsson framkommer det hur hon misshandlades av sin tidigare pojkvän.
Personen dömdes på 90-talet till villkorlig dom för misshandel och redan då höjdes röster om bojkott, men inget hände, menar Lotta Fagerholm.

I samband med att Josefin Nilssons ex-pojkvän fick sin dom i september 1998 publicerade Aftonbladet en debattartikel med rubriken ”Bojkotta den kände skådespelaren”.

En av skribenterna, Lotta Fagerholm, menar att det inte har hänt någonting på 20 år.

– Det jag minns och har tagit med mig är att inget hände och att jag blev kallad lilla gumman i direktsänd tv.

”Har inte varit någon hemlighet”

Fagerholm menar att det generellt är fel med folkdomstolar men att vi trots allt har yttrandefrihet i Sverige. Hon säger också att det är Dramaten som är det stora problemet om man ser tillbaka på Josefin Nilssons fall.

– Problemet är att man inte har agerat mot den här typen av beteende och personer, på så många år. Vad har ledningen egentligen gjort och varför har ingen med inflytande sagt ifrån? Detta har inte varit någon hemlighet.

Teaterchefen: Ett dåligt beslut

Personen i fråga har tidigare utretts av Dramaten för trakasserier och föreställningar ställdes in.

Teaterchefen Eirik Stubø har tidigare sagt till SVT att han i efterhand kan ångra att mannen åter fått vara verksam på teatern.

– Det var konstnärligt försvarbart efter att vi följt upp personen i fråga. Men i backspegeln var det ett dåligt beslut, säger han till Kulturnyheterna.

– Det är ett enormt strukturellt problem och när det kommer till Dramaten så är det dessutom skattepengar det handlar om. Varför har inte politikerna reagerat? Vad har kulturministrarna gjort? Ingenting, ser det ut som, säger Lotta Fagerholm.

SVT har sökt Dramaten som avböjer att kommentera.

Fotnot. Ämnet debatteras i SVT:s debatt- och samhällsprogram Opinion live torsdag den 28 mars 2019, klockan 22:00 i SVT 1. Medverkar gör bland andra skådespelaren Lia Boysen, författaren Bob Hansson och FATTA:s ordförande Olivia Björklund Dahlgren.

Älska mig för den jag är

Visa

Dokumentärfilmen handlar om artisten Josefin Nilssons liv och öde, den folkkära Ainbusk-sångerskan som gick bort 2016. I dokumentären skildras hur Josefin Nilsson under 1990-talet misshandlades av en man hon vid tidpunkten var i ett förhållande med, och som nu är verksam vid Dramaten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dokumentären om Josefin Nilsson

Mer i ämnet