Dramatens chef Eirik Stubø Foto: TT

Eirik Stubø: Inga nya arbetsuppgifter för Dramaten-medarbetaren

Uppdaterad
Publicerad

Det finns enligt Dramaten-chefen Eirik Stubø ”inga planer för ytterligare uppgifter” för den man som dömdes för misshandel av artisten Josefin Nilsson på 90-talet. Det säger teaterchefen i en intervju med Dagens Nyheter. Till Kulturnyheterna säger han att han ångrar att han lät mannen medverka i pjäsen som nyligen ställdes in.

– Vi har undervärderat den symboliska betydelsen.

Efter dokumentären Älska mig för den jag är har reaktionerna mot Dramaten varit omfattande. Så sent som i måndags ställde teatern in två föreställningar där mannen som figurerar i dokumentären medverkar. Nu uppger Dramatens vd och konstnärlige ledare Eirik Stubø att det i dagsläget inte finns några planer på att låta mannen fortsätta arbeta.

– Det finns inga planer för ytterligare uppgifter, säger Eirik Stubø till DN.

Dokumentären om Josefin Nilsson

Mannen ska enligt Dagens Nyheter tecknat ett flerårigt kontakt med teatern ”någon gång mellan 2015 och 2016” – när kontraktet löper ut ska dock inte enligt tidningen vara känt. Däremot ska det enligt teaterchefen gå ut ”ganska snart”.

”Underskattade symbolvärdet”

Personen i fråga har tidigare utretts av Dramaten för trakasserier och föreställningar ställdes in. Eirik Stubø säger att han i efterhand kan ångra att mannen åter fått vara verksam på teatern.

– Det var konstnärligt försvarbart efter att vi följt upp personen i fråga. Men i backspegeln var det ett dåligt beslut, säger han till Kulturnyheterna.

Varför?

– Det har lett till problem för personalen. Vi har undervärderat den symboliska betydelsen.

”Ingen kommentar på dokumentären”

Beslutet att ställa in föreställningar där mannen medverkat har både uppskattats och mötts av kritik. Stubø säger att beslutet inte är en reaktion på dokumentären som sådan.

– Det är ingen kommentar på det som framkommer i dokumentären. Det är av omsorg om personalen. Stämningsläget efter ljusmanifestationen har varit krävande, säger han.

Eirik Stubø understryker även att inga negativa kommentarer eller anmälningar kommit in mot medarbetaren under den nyligen inställda föreställningen.

På torsdagen kommer Dramatenchefen att hålla ett möte med den samlade ensemblen på teatern för att diskutera hur teatern kan gå vidare och vilka åtgärder som ska vidtas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dokumentären om Josefin Nilsson

Mer i ämnet