Dramatenchefen Eirik Stubø.

Dramatenchefen Eirik Stubø: ”Ett skakande dokument”

Uppdaterad
Publicerad

Reaktionerna efter dokumentären om den folkkära artisten Josefin Nilsson är starka. Nu uttalar sig Dramatens vd och konstnärlige ledare Eirik Stubø om den person som är verksam på teatern – och som när han var tillsammans med Josefin Nilsson under 90-talet misshandlade henne.

Den folkkära Ainbusk-sångerskan Josefin Nilsson gick bort 2016. Dokumentärfilmen Älska mig för den jag är skildrar hennes liv och öde och där framkommer hur Josefin Nilsson under 90-talet misshandlades av en man hon vid tidpunkten var i ett förhållande med. En person som är verksam vid Dramaten.

Såhär säger Dramaten-vd:n Eirik Stubø till Sveriges Radio om dagarna som gått:

Dokumentären om Josefin Nilsson

– Alla som har sett dokumentären på SVT Play är berörda av den. Det är ett skakande dokument och den gör starkt intryck.

Starka känslor

De senaste dagarnas kritik har gjort avtryck på Nationalscenens personal, enligt vd:n.

– Dramaten möts av kritik och väldigt mycket starka känsloladdade inspel, särskilt i sociala medier, och det berör och träffar många medarbetare dagligen, säger Eirik Stubø i intervjun med SR.

Sedan dokumentären sändes har ett flertal offentliga personer och artister uttryckt protester.  I början av veckan ställde Dramaten in de sista föreställningarna i den produktion där den tidigare pojkvännen är delaktig.

– Det var en samlad bedöming. Det handlar om hänsyn till medarbetarna på Dramaten – inte bara skådespelarna utan också andra som arbetar på teatern. Det kändes rätt att göra det och det var ett beslut som pressade sig fram, säger Eirik Stubø och fortsätter:

– Det hade varit svårt att spela en föreställning när fokus ligger på annat än innehållet av pjäsen.

Krismöte

Mannen som hade en relation med Josefin Nilsson dömdes till villkorlig dom för 20 år sedan. Stubø menar att man måste kunna återvända till arbetet efter att man avtjänat sitt straff.

– Jag tror att väldigt många håller med mig om att principen med att sona ett brott är att man ska återvända till samhället och göra sitt arbete.

På torsdagen kommer Dramatenchefen hålla ett möte med den samlade ensemblen på teatern för att diskutera hur teatern kan gå vidare och vilka åtgärder som ska vidtas.

Kulturnyheterna kommer senare under dagen träffa teaterchefen Eirik Stubø för en egen intervju.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dokumentären om Josefin Nilsson

Mer i ämnet