Tidigare Dramaten-chefen Ingrid Dahlberg: Det är klart att man hade gjort annorlunda i dag. Foto: TT

Tidigare Dramaten-chefen om händelserna i Josefin Nilsson-dokumentären

Uppdaterad
Publicerad

Ingrid Dahlberg var chef på Dramaten under åren i slutet av 90-talet, då Josefin Nilssons dåvarande pojkvän, som omnämns i den omskrivna dokumentären, misshandlade henne samtidigt som han var knuten till Dramaten. Nu kommenterar Dahlberg händelserna och säger att hon skulle agerat annorlunda i dag.

I dokumentären om Josefin Nilsson beskrivs hur hon blev misshandlad av sin dåvarande pojkvän under 90-talet. Pojkvännen, som dömdes till villkorlig dom, var redan då knuten till Dramaten.

Expressen skriver att den ansvariga chefen på Dramaten på 90-talet, Ingrid Dahlberg, då kommenterade händelserna och sa att det inte var något ”Dramaten-problem”. Hon sa även till tidningen att det inte fanns någon anledning att lägga sig i sina medarbetares privatliv, så länge de inte misskötte sitt jobb.

Dokumentären om Josefin Nilsson

Känner annorlunda

Idag säger hon till Expressen att hon känner delvis annorlunda och ångrar att hon inte gjorde mer.

– Det är klart att man hade gjort annorlunda i dag. Man vet ju inte vad de gör med sitt privatliv, förrän man ser löpsedlar om att det varit slagsmål.

Hon beskriver att hon vid såna tillfällen pratade med medarbetarna på tu man hand.

– De sa att det här skulle aldrig hända igen, och bad om ursäkt. Men kvinnomisshandeln hade jag ingen kontakt med. Däremot var det flera manliga medarbetare som var väldigt besvärliga, säger Ingrid Dahlberg till Expressen.

Var ett problem

Men Ingrid Dahlberg säger att det var svårt att hantera eftersom det var händelser som skedde utanför arbetstid.

– Hade det hänt på Dramaten, så hade jag varit tvungen att ta itu med det på ett helt annat sätt. Och det här var tjugo år sen, innan man hade de här diskussionerna som man har nu, säger hon till Expressen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dokumentären om Josefin Nilsson

Mer i ämnet