Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, Ankara, 17 november 2017. Foto: AFP PHOTO / ADEM ALTAN
Debattinlägg

”Förbjud Erdogans spionnätverk i Sverige”

Opinion ·

UETDs verksamhet hotar yttrandefriheten i vårt land och sprider skräck hos drygt 100 000 svenskar med turkiska, kurdiska, armeniska eller assyrisk-syrianska rötter. Ändå ser inte svenska myndigheter några problem med att samarbeta med UETD. Förbjud Erdogans spionorganisation i Sverige innan ännu en svensk medborgare skjuts eller mördas!” skriver Murat Kuseyri och Kurdo Baksi.

Om debattörerna

Murat Kuseyri
Svensk-turkisk journalist
Kurdo Baksi
Svensk-kurdisk journalist

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

För nästan två år sedan sköts sjuksköterskan och Recep Tayyip Erdogan-kritikern Ghafour Mohammadi i Fittja med flera skott.

Han överlevde attentatet tack vare ett mirakel.

I mars i år avslöjades att imamer i Erdogan-vänliga moskéer har kartlagt svenska regimkritiker och lämnat uppgifter om dem till den turkiska regimen tillsammans med Erdogans hat-och hot-verktyg i västvärlden, Union of European Turkish Democrats (UETD).

Idag berättar SR Ekot att flera personer med rötter i Turkiet utsätts för hot i Sverige. Och nyligen avslöjade Metro att svenska säkerhetspolisen (SÄPO) utreder kartläggning av oppositionella med rötter i Turkiet.

SÄPO- utredningen påbörjades efter att bland annat 34 svenska organisationer och föreningar polisanmält UETD.

”Vi har starka misstankar om att företrädare för den turkiska staten genom den turkiska sammanslutningen Union of European Turkish democrats (UETDs) företrädare och imamer (anställda av den turkiska staten) har bedrivit olovlig underrättelseverksamhet mot våra medlemmar och andra regimkritiska personer i Sverige”, står det bland annat i anmälan.

För en svensk tidningsläsare betyder UETD inget särskilt. Men för tiotusentals svenska medborgare symboliserar de fyra bokstäverna fara, skräck, hot och förföljse. 

Akilleshälen är att de svenska myndigheterna tror att UETD ”bara” verkar för att odla AKP-vänliga lobbyister i utlandet och försöker indoktrinera människor i en ideologi som består av panturkism och radikal islamism.

LÄS MER: Fler anmäler turkisk kartläggning i Sverige

Bara det borde höja ett och annat ögonbryn i vårt land.

Men UETD har faktiskt ytterligare odemokratiska verksamheter:
Att exportera Erdogans yttrandefrihetspolitik till västvärlden, att förfölja och att kartlägga oppositionella i utlandet för att senare lämna namnlistor till den turkiska regeringen som i sin tur lägger ”uppdrag” på den turkiska säkerhetstjänsten som i vissa fall till och med mördar oppositionella.

De som står på UETDs listor drabbas på olika sätt.

Flera svenska medborgare som har kritiserat Erdogan-regimen och rest till Turkiet har blivit förhörda på turkiska flygplatser för att sedan deporteras till Sverige. Några har frihetsberövats.

Vissa svenska medborgare med rötter i Turkiet, som har använt sig av yttrandefriheten, har efterlysts av Turkiet via Interpol.

På grund av att UETD granskar olika svenska sociala medier har många valt självcensur.

Alltfler är rädda för att delta i Erdogan-kritiska manifestationer i Sverige eftersom de känner UETDs ögon på sig.

UETDs verksamhet hotar alltså yttrandefriheten i vårt land och sprider skräck hos drygt 100 000 svenskar med turkiska, kurdiska, armeniska eller assyrisk-syrianska rötter.

Många av dem har ju som bekant flytt förtryck i Turkiet sedan 1970-talets början.

Ändå ser inte svenska myndigheter några problem med att samarbeta med UETD.

I våras serverade Svenska Filminstutet sina lokaler för UETD för att visa en hyllningsfilm till Erdogan!

Och Sveriges regering? Inte heller den ser faran med denna organisation. Det är skandalöst!

Vår utrikesminister Margot Wallström har hittills inte kallat upp Turkiets ambassadör för kartläggningen av svenska medborgare som UETD står bakom.

Och vår justitieminister Morgan Johansson har inte uttalat sig en enda gång om kartläggningen av svenska medborgare. Det är mycket allvarligt.

Kom igen, justitieministern och Sveriges Riksdag! Förbjud Erdogans spionorganisation i Sverige innan ännu en svensk medborgare skjuts eller mördas!

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.