Svensk polis har fått in flera anmälningar från turkar som säger att de blivit kartlagda och hotade. Foto: TT

Fler anmäler turkisk kartläggning i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler som bor i Sverige och uttrycker sig kritiskt mot den turkiska regimen anmäler till polis hur de kartläggs och hotas av en turkisk organisation med anknytning till Turkiets regerande parti. Det rapporterar Ekot.

Turkiet fortsätter att kartlägga regimkritiker bosatta i Sverige, enligt Sveriges Radios Ekot.

Svensk polis har fått in flera anmälningar från turkar som säger att de blivit kartlagda och hotade av företrädare för en organisation som står nära det turkiska regeringspartiet AKP.

Försöker värva angivare

Ekot har också tagit del av inspelningar där organisationen försöker värva oppositionella som angivare mot andra regimkritiska.

Riksenheten för säkerhetsmål utreder flera av anmälningarna, uppger Ekot, som tidigare rapporterat att Turkiet kartlägger oppositionella, framför allt personer som sympatiserar med Gülenrörelsen.

”Fruktar för min säkerhet”

En av de som fått ta emot hot i Sverige är den regimkritiske journalisten Abdullah Bozkurt, som har tagit emot på sociala medier sedan han förekommit i artiklar i turkiska medier där han framställs negativt.

– De nämner mitt namn, var jag bor, vilka aktioner turkarna kan utföra mot mig när de ser mig, säger Abdullah Bozkurt till Ekot.

– Jag fruktar för min säkerhet och jag talar inte om för någon var jag finns

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.