Foto: Erland Vinberg/TT
Debattinlägg

”Att tobak inte skulle odlas i Sverige är rent trams”

”Under tiden mellan millennieskiftet och 2010, när den större produktionen av tobaksplantor för kommersiellt bruk påbörjades igen i Sverige, har vi hobbyodlare av tobaksplantor/snustillverkare fullständigt exploderat i antal”, skriver debattören.

Om debattören

Christian Gilensparr
tobaks- och chiliodlare

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Farida al-Abani, som kritiker av tobaksindustrin och tobaksavvänjare borde du läsa på fakta innan du med bestämdhet hävdar saker du definitivt saknar grund för.

Lite historik om svenskodlad tobak: Redan i slutet av 1500-talet började svensk tobak odlas efter import från franska hovet och har således funnits som gröda i vårt land cirka 400 år – och kom således hit vid samma tillfälle som det svenskaste av det svenska kulturarvet, potatis.

Självaste Kung Fredrik I anmodade på 1700-talet svenska befolkningen att själva odla för att vi skulle vara oberoende av import och därmed kunna klara oss själva i ett krisläge.

Och att hävda med bestämdhet att snustobak inte har odlats i Sverige sedan 1964 är rent trams. Till exempel lade Kungssnus ner sin produktion så sent som 2000.

Under tiden mellan millennieskiftet och 2010, när den större produktionen av tobaksplantor för kommersiellt bruk påbörjades igen i Sverige, har vi hobbyodlare av tobaksplantor/snustillverkare fullständigt exploderat i antal och har stora Facebook-grupper där vi byter erfarenheter och tipsar varandra i vårt odlande.

Dels för att det är kul att prova på att odla några av de otaliga svenska sorters tobaksplantor som finns, dels för att priset på ”köpesnus” är på tok för högt.

Hur många av oss som har slutat röka och gått över till snus går inte ens att hålla koll på längre.

Den svenskodlade tobaken hanteras av bönder och farmare och allt odlas ekologiskt utan någon tillstymmelse till skövling.

Vi kommer se betydligt mer av den svenska tillverkningen i framtiden, så det är lika bra du vänjer dig.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.