Foto: SVT/Emil Langvad/TT
Debattinlägg

”Ovärdigt misstänkliggörande av våldsutsatta i SVT”

”Uppdrag granskning väljer att inta de få utpekade, men inte dömda männens perspektiv. De väljer att misstänkliggöra både enskilda personer och en hel rörelse vars syfte aldrig var hetsjakt och drev, utan rätten till våra egna kroppar, upprättelse och solidaritet”, skriver Feministiskt initiativs partiledare Gita Nabavi och Gudrun Schyman.

Om debattörerna

Gita Nabavi (FI)
Partiledare
Gudrun Schyman (FI)
Partiledare

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Efter Metoo:s genomslag i Sverige borde ingen längre kunna påstå att här råder jämställdhet eller att våld är importerat. Men istället för att undersöka hur det kan komma sig att vi inte kommit längre, när alla säger sig vilja ha jämställdhet, väljer Uppdrag granskning att granska mediehanteringen utifrån de få utpekade männens perspektiv.

Vi måste säga att vi är mäkta förvånade. Konsekvenserna blir åter att våldsutsattas berättelser misstänkliggörs och föreställningar som ligger till grund för friande domar i sexualbrottsmål bekräftas och förstärks.

Vi är tillbaka på ruta ett.

Sverige har högst andel kvinnor i EU som uppger att de trakasserats sexuellt – 81 procent. Nära hälften av kvinnorna i Sverige har utsatts för fysiskt eller sexuellt våld.

En aktiv feministisk debatt innebär en högre medvetenhet, utsattheten i många andra länder är troligen underrapporterad.

Uppropet #metoo, som blev en global rörelse med miljontals deltagare, skapades för tio år sedan av aktivisten Tarana Burke, som arbetar med stöd till kvinnor och barn som överlevt sexuellt våld, men spreds över världen med skådespelaren Alyssa Milano. I Sverige fick #metoo starkast genomslag, med tiotusentals berättelser i ett sjuttiotal olika upprop.

Att förövaren inte namnges i de allra flesta av dessa berättelser visar att motivet att berätta ytterst sällan handlar om hämnd. De utsatta vill ha ett slut på sexism, trakasserier och våld. Är det konstigt?

Att de samtidigt visar en oerhörd omsorg om förövaren motbevisar varje konspirationsteori.

Rättssystemet brister systematiskt i att hantera sexualiserat våld. De allra flesta fall anmäls inte och knappt några leder till fällande dom. Antalet anmälningar ökar nu, vilket är positivt eftersom det sannolikt tyder på att fler vågar anmäla.

Våldsforskaren Ninni Carlsson bekräftar den avgörande betydelse som ett offentligt samtal om övergrepp inneburit för utsatta. Att tala högt om sexism och övergrepp på arbetet har ofta ett högt pris.

Inte sällan blir den utsatta misstrodd och tystad, får inte uppdrag, blir flyttad.  Att de utpekade är så få när de utsatta är så många borde stämma till eftertanke.

Men Uppdrag granskning väljer att inta de få utpekade, men inte dömda männens perspektiv. De väljer att misstänkliggöra både enskilda personer och en hel rörelse vars syfte aldrig var hetsjakt och drev, utan rätten till våra egna kroppar, upprättelse och solidaritet.


Vi kommer alltid att stå på våldsutsattas sida. De sju krav som uppropen i Sverige enats om är självklara:

• Metoo-uppropens expertis i statliga utredningar.

• Sex-, samlevnads- och samtyckesundervisning som obligatoriskt ämne i utbildningar för förskole- och skolpersonal.

• Nationell visselblåsarfunktion för landets skolor.

• Obligatorisk utbildning kring sexuellt våld för poliser, jurister, socionomer och vårdpersonal.

• Riktade anslag till vården och kvinnojourer för skydd, psykologisk behandling och medicinsk vård för fysiska skador till alla som utsätts för sexualbrott, våld i nära relationer och förtryck i hederns namn.

• Skärpta krav på aktiva åtgärder och rapportering i arbetslivet.

• Utred fler anmälningar om sexuella trakasserier i arbetslivet.


Utöver dessa har vi ytterligare ett femtiotal förslag som möter dessa problem. Kan vi skapa ett samhälle fritt från våld och där sexualitet är en källa till njutning och glädje istället för förtryck och exploatering? – Klart vi kan!

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.