Debattinlägg

Liberalerna: ”Vår ideologi har aldrig varit mer hotad än idag”

#Partirösten ·

I september går Sverige till val. SVT Opinion går bortom politiska utspel, infekterade debatter i specifika sakfrågor och lyfter blicken. I fokus står ideologi. Vilken roll spelar den för partierna? Och hur blir den relevant för väljarna?

I en exklusiv satsning får varje riksdagspartis partisekreterare svara på frågor om ideologisk grund.

Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm får placera in sitt parti på GAL-TAN-skalan. Hon berättar också varför hon tycker att liberalismen aldrig varit så viktig som den är just nu.

– Jag har faktiskt aldrig tidigare upplevt att de liberala idéerna är så hotade som de är i dag. Och jag tror att vi kommer ha en valrörelse som är mer ideologiskt präglad än på länge, säger Maria Arnholm i klippet ovan.

Statsvetaren ger väljarnas bild
Henrik Ekengren Oscarsson är professor i statsvetenskap med särskild inriktning mot valforskning. Han leder också valforskningsprogrammet vid Göteborgs universitet som undersöker de svenska väljarnas beteende.

Stämmer väljarnas bild av Liberalernas ideologi in på partiets egen syn?

Henrik Ekengren Oscarsson analyserar Maria Arnholms svar och placerar in Liberalerna på GAL-TAN-skalan, där väljarna tycker att de ligger.

Den politiska vänster- högerskalan som handlar om fördelningspolitik har alltså fått ett komplement. Med begreppen GAL och TAN får den traditionella skalan ytterligare en dimension som väger in sociala och kulturella politiska värden.

GAL står för gröna, alternativa och libertära tankar medan TAN representerar traditionella, auktoritära och nationalistiska.

– Det finns invändningar även mot GAL-TAN-skalan, men den illustrerar tydligare var skiljelinjerna i dagens politiska landskap går än den gamla vänster- högerskalan, säger Henrik Ekengren Oscarsson.
 

Liberalerna

Partiledare Jan Björklund
Partisekreterare Maria Arnholm
Bildades 1900
Kom in i riksdagen 1900
Resultat riksdagsval:
2014
– 5,4%
Toppnotering – 40,2% (1911)

Folkpartiet bytte namn till Liberalerna år 2015.

Partiet var senast i regeringsställning tillsammans med tre andra partier under 2006-2014. Koalitionen som också kallas Alliansen grundades år 2004 av Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Centerpartiet.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.