Debattinlägg

Centerpartiet: ”Det är företagarna som får Sverige att utvecklas – inte staten”

#Partirösten ·

I september går Sverige till val. SVT Opinion går bortom politiska utspel, infekterade debatter i specifika sakfrågor och lyfter blicken. I fokus står ideologi. Vilken roll spelar den för partierna? Och hur blir den relevant för väljarna?

I en exklusiv satsning får varje riksdagspartis partisekreterare svara på frågor om ideologisk grund.

Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson får placera in sitt parti på GAL-TAN-skalan och betonar Centerpartiets liberala ådra.

– Det var faktiskt landsbygdspolitiker som gick i bräschen för en lång rad liberala reformer i Sverige redan på 1800-talet. Något som har varit jätteviktigt för landsbygdens utveckling, säger Michael Arthursson.

Statsvetaren ger väljarnas bild
Henrik Ekengren Oscarsson är professor i statsvetenskap med särskild inriktning mot valforskning. Han leder också valforskningsprogrammet vid Göteborgs universitet som undersöker de svenska väljarnas beteende.

Stämmer väljarnas bild av Centerpartiets ideologi in på partiets egen syn?

Här analyserar Henrik Ekengren Oscarsson Michael Arthurssons svar och placerar in Centerpartiet på GAL-TAN-skalan, där väljarna tycker att de ligger.

Den politiska vänster- högerskalan som handlar om fördelningspolitik har alltså fått ett komplement. Med begreppen GAL och TAN får den traditionella skalan ytterligare en dimension som väger in sociala och kulturella politiska värden.

GAL står för gröna, alternativa och libertära tankar medan TAN representerar traditionella, auktoritära och nationalistiska.

– Det finns invändningar även mot GAL-TAN-skalan, men den illustrerar tydligare var skiljelinjerna i dagens politiska landskap går än den gamla vänster- högerskalan, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Centerpartiet

Partiledare Annie Lööf
Partisekreterare Michael Arthursson
Bildades 1910
Kom in i riksdagen 1917
Resultat riksdagsval:
2014
– 6,11%
Toppnotering – 25,1% (1973)

Från början kallades partiet Bondeförbundet. 1957 bytte man namn till Centerpartiet.

Centerpartiet har varit i regeringsställning nio gånger mellan 1936 och 2014. Fyra av regeringarna har letts av centerpartistiska statsministrar, tre av socialdemokratiska och två av moderata. Efter Socialdemokraterna har Centern varit i regeringsställning flest antal år.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.