”Smärtan av brännskador fick mig att tänka mycket och få perspektiv på vad livet faktiskt innebär. Jag hade tur”, skriver Philip Mårtensson vars spelberoende fick honom att vilja ta sitt liv. Foto: Camilla Tarandi
Debattinlägg

”Som spelare gör man allt för att vinna tillbaka sitt liv”

”Jag är tacksam till att ha överlevt ett spelmissbruk, men för många andra är livet en svart bild med texten Game Over”, skriver före detta spelmissbrukaren Philip Mårtensson med anledning av den nya spellagen som träder i kraft vid årsskiftet.

Om debattören

Philip Mårtensson
Föreläsare och före detta spelmissbrukare

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Låt mig ge en målande beskrivning av hur det är att vara spelberoende.

Mitt liv kantades under en väldigt lång tid av svek och ångest. Ärligt talat fanns det inte en dag som inte gick ut på spel.

Livet var minst sagt som en enda lång bonus av fria spins och gratis pengar, där bankkontot ständigt präglades av tomhet.

Jakten på pengar och kicken av nästa spel resulterade i lån och krediter som inte gick att betala tillbaka. Till slut blev det för mycket skulder att hantera.

Då livet kräver att du har en inkomst för att kunna försörja dig själv var det kanske inte så konstigt att jag var en av många som försökte ta mitt liv när jag en dag försattes i personlig konkurs. Under sommaren 2016, drabbades jag av en akut alkoholförgiftning följt av ett nytt försök där jag tände eld på mig själv.

Liggandes på sjukhus i en månad med smärtan av brännskador fick mig att tänka mycket och få perspektiv på vad livet faktiskt innebär.

På något sätt blev detta en vändpunkt i mitt dåvarande miserabla liv. Jag förstod mina problem genom att överleva och känna smärta.

Jag hade tur.

Spelmarknaden ser mig än idag som en guldkund och bokstavligen matar ut bonusar via sociala medier, sms och även via samtal per telefon.

Hur skulle det egentligen se ut om vi gav alla alkoholmissbrukare en gratis drink på krogen?

Även om det kommer en spelutredning som ställer krav på spelmarknaden att definiera spelmissbrukare så är jag tacksam för tillförsikt.

Det råder nämligen en väldigt stor okunskap kring spel om pengar där människors psykiska ohälsa utnyttjas till att tjäna pengar. Affärsidén bygger på att människor ska falla i skuldfällan och se jackpoten som det sista hoppet att försöka vinna tillbaka sitt liv på något sätt.

Problemet växer för varje dag som går och det startar i allt tidigare ålder.

Nästa generations ungdomar är vår framtid. För dessa personer så måste det byggas en medvetenhet kring våra spelvanor för det är inte längre en lek om drömvinsten. Det här är klassat som en folkhälsosjukdom utan något botemedel.

Lösningen på spelproblem ligger i spelmarknadens händer. Ni måste ta ansvar för era produkter och hjälpa personer som visar tecken på osunt spelande.

Jag är tacksam till att ha överlevt ett spelmissbruk, men för många andra är livet en svart bild med texten Game Over.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.