SD:s dag i Almedalen, Visby 7 juli 2016.
Foto: TT
Debattinlägg

Sociala medier torsdag: SD:s frågor sprids mest

Almedalen i sociala medier ·

Sverigedemokraternas centrala fråga, integration, har under hela Almedalsveckan varit det dominerande ämnet, både på Facebook och på Twitter.

– Frågor som handlar om integration och invandring har generellt ett stort genomslag på nätet. Nytt för i år är att vi ser denna typen av innehåll i tydligt samband med Almedalen, säger Hampus Brynolf, vice vd för Intellecta Corporate, som mätt trafiken i sociala medier under Almedalsveckan flera år i sträck.

Negativa tweets om invandring retweetas mest

Hampus Brynolf har tittat närmare på de inlägg på Twitter som retweetats mest hittills under veckan. Av de 50 mest retweetade inläggen visade sig hälften handla om invandring. Den övervägande delen kunde kategoriseras som negativa:

– Sverigedemokraternas frågor brukar vara på listan över det som får mest spridning. Men tidigare år har vinkeln företrädelsevis varit antirasistisk och positiv till flyktingmottagande och mångkultur. I år har det skiftat: Invandringskritiska inlägg har spridits brett och ligger bland toppen i flera av de spridningslistor vi tittar på.

Hampus Brynolf gör följande analys av Sverigedemokraternas betydelse för vad som diskuteras I sociala medier.

– Tidigare har SD påverkat vilka frågor som diskuterats men inte innehållet i diskussionen. I år är det deras problemformulering som blivit förhärskande på sociala medier.

SD har flest följare i kanalerna på sociala medier

En titt på samtliga partiers officiella konton visar att Sverigedemokraterna har många följare i förhållande till övriga:

En tolkning av detta kan enligt Hampus Brynolf vara att många Sverigedemokrater ser digital aktivitet som en politisk handling och ett uttryck för politiskt engagemang.

– Att gilla, dela, retweeta, favoritmarkera – allt det är en del av partiets politiska aktivism,  menar han.

Vilka filmer gillar man om man gillar Åkesson på Facebook?

Att Stefan Löfvens anhängare på Facebook har Nalle Puh som favoritfilm, skrev SVT Opinion i samband med partiledarintervjun i tisdags. Men vilka filmer gillar de som gillar dagen partiledare, Jimmie Åkesson, på Facebook? Läs hela listan här.

Stockholmspolisen rapporterar på Instagram

Som avslutning på dagens rapport om Almedalen i sociala medier kommer ett inlägg som ligger i toppskiktet av de mest spridda på Instagram: En hälsning från polisen på plats:

Se hela Instagramposten här.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.