Daniel T.C. Liao från Taiwans representationskontor skriver att Tawian står i solidaritet med demonstranterna i Hongkong. Foto: Taipei Mission in Sweden & Kin Cheung/AP
Debattinlägg

”Taiwan stöder Hongkongborna”

”Eftersom det internationella samfundet uttrycker oro för den fortsatta urholkningen av Hongkongs friheter, bör det påminnas om att det som Hongkong står inför idag är också vad världen står inför – ett Kina som saknar respekt för mänskliga rättigheter, politisk frihet och yttrandefrihet”, skriver debattören.

Om debattören

Daniel T.C. Liao
Representant, Taipei Mission i Sverige (Taiwans representationskontor i Sverige)

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Under juni månad har hundratusentals demonstranter vid upprepade tillfällen tagit till Hongkongs gator för att protestera mot ett lagförslag som skulle tillåta utlämning av brottsliga misstänkta till Fastlandskina.

De enorma protesterna, några av de största i Hongkongs historia, har lett till att Hongkongs politiska ledare Carrie Lam skjutit upp lagförslaget.

Hongkongborna använde sina friheter, som nekas kineserna på fastlandet, för att protestera mot att Peking bryter sitt löfte gällande självstyre för staden.

Hongkong lämnades över från Storbritannien till Kina 1997 med löftet om att det skulle vara delvis självstyrt med press- och yttrandefrihet under devisen ”ett land, två system”.

Men befolkningen har fått uppleva hur Kina i allt högre grad stramat åt sitt grepp om Hongkong. Sedan övertagandet har ledningen i Peking tillsatt sina egna ledare i Hongkongadministrationen, och alltmer kväst oliktänkande och demokratiaktivister.

Det omstridda lagförslaget pekar på en grundläggande brist i modellen ”ett land, två system” – oförmågan att vara verkligt oberoende under ett sådant devis.

Eftersom det internationella samfundet uttrycker oro för den fortsatta urholkningen av Hongkongs friheter, bör det påminnas om att det som Hongkong står inför idag är också vad världen står inför – ett Kina som saknar respekt för mänskliga rättigheter, politisk frihet och yttrandefrihet.

I början av året utfärdade Kinas president Xi Jinping ett hot mot Republiken Kina (Taiwan) och sa att det måste återförenas med fastlandet samt att vårt faktiska oberoende inte kunde fortsätta för alltid. Som en föreslagen kompromiss erbjöds Taiwan modellen ”ett land, två system”.

Det är påfallande och märkligt ironiskt att Kina erbjuder Taiwan denna modell just som man är i färd med att avveckla ”ett land, två system” i Hongkong på alla sätt och vis förutom i namn. Hongkong kämpar i nuläget för att bevara sina mest grundläggande friheter.

Taiwan däremot är en livlig och blomstrande demokrati. Faktum är att vi tjänar som en förebild, inte bara i Asien utan i hela världen, som den amerikanska presidenten George W. Bush Jr. en gång uttryckte.

Varför skulle Taiwan byta bort sina friheter för ”ett land, två system”-modellen?

Befolkningen i Hongkong har goda skäl att protestera mot Pekings allt mer auktoritära inflytande. Taiwan stöder Hongkongborna när de utövar sin yttrandefrihet och vi står i solidaritet med dem.

Taiwan har varit ett suveränt land i 108 år och vi står fast vid att bibehålla det rådande läget vad gäller förbindelserna mellan Taiwan och Kina.

På så sätt kan vårt demokratiska system fortsätta fungera som en modell för etniska kineser runt om i världen, inklusive befolkningen på Fastlandskina.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.