Unde stor tumult tog sig demonstranter in i det lagstiftande rådets kammare. Foto: AP/TT

Detta har hänt: Protesterna i Hongkong

Uppdaterad
Publicerad

Världens ögon riktas mot Hongkong och de massiva, våldsamma protesterna som pågått sedan i juni. Allt började med ett kritiserat lagförslag, som nu dragits tillbaka. Här är några av de största händelserna som skakat Hongkong de senaste veckorna.

11 maj: Ett slagsmål bryter ut i Hongkongs parlament. Bakgrunden till bråket är ett lagförslag som ska göra det lättare för Hongkong att utlämna brottsmisstänkta personer till Fastlandskina. Flera ledamöter skadas under bråket.

9 juni: Demonstranter intar Hongkongs gator för att protestera mot lagförslaget. Motståndare menar att lagen kommer att medföra en ökad risk för aktivister, journalister och företagare att utlämnas. Demonstranter och poliser drabbar samman utanför parlamentsbyggnaden. Dagen efter, den 10 juni, säger Hongkongs ledare Carrie Lam att lagen ska genomföras.

Protesterna i Hongkong

Hongkongs Pekingtrogna ledare uppger att Carrie Lam har deras stöd.

Hongkongs ledare Carrie Lam under en presskonferens den 9 juli. Foto: AP/TT

12 juni: Protesterna fortsätter. Tusentals demonstranter blockerar huvudvägar till regeringshögkvarteret och tumult uppstår.

• 15 juni meddelar Carrie Lam att lagförslaget skjuts upp – på obestämd tid. Protesterna fortsätter och avgångskrav riktas mot ledaren.

En av flera demonstrationer som ägt rum Hongkong. Bilden är från den 17 juni, då tusentals demonstranter intog gatorna. Foto: AP/TT

1 juli: Demonstranter försöker med våld ta sig in i parlamentet. Detta sker i samband med årsdagen för Hongkongs överlämnande från Storbritannien till Kina. Polisen svarar med tårgas.

Under kvällen omringar runt 10 000 demonstranter regeringskvarteret, iförda gula hjälmar. Några tar sig ända in till lagstiftade rådets kammare. Hongkongpolisen fördömer de våldsamma protesterna. 54 personer skadas, enligt South China Morning Post.

”Detta är en djup kris för den lokala regeringen, och hotar styret. För några veckor sedan var två miljoner ute och demonstrerade på gatorna, trots att lagen har pausats”, säger Stefan Åsberg, SVT:s utsände reporter på plats.

9 juli: ”Lagförslaget är dött”, säger Hongkongs ledare Carrie Lam. Hon säger samtidigt att försöket att införa lagändringen var ett ”fullständigt misslyckande”.

14 juli: 30 personer skadas under protester som urartar i Sha Tin i Hongkong. Demonstranter slänger föremål, trafikkoner och flaskor på polisen när de försöker ingripa. Oppositionslagstiftaren Eddie Chu Hoi-Dick uppmanar polisen att inte använda våld.

17 juli: Tusentals pensionärer, medelålders och äldre marscherar för att visa stöd för Hongkongs unga befolkning. Klädda i vita toppar och svarta byxor kritiserar de också den påstådda polisbrutaliteten.

21 juli:  Sent på kvällen överfalls dussintal demonstranter på en tunnelbanestation i Yuen Long. 45 personer förs till sjukhus och minst en person skadas allvarligt. Följande dag stänger många av kvarterets butiker tidigare, på grund av söndagens attacker.

Butikerna i det norra distriktet Yuen Long i Hongkong stängde tidigt på måndagen den 22 juli efter helgens massiva demonstrationer och attacker på tunnelbanan. Foto: Tyrone Siu/Reuters/TT

24 juli: Peking agerar och meddelar att Kina är redo att gå in med militär i Hongkong, på begäran av stadens regering.

26 juli: Hundratals Hongkongbor demonstrerar på stadens flygplats. De kräver att regeringen uppmärksammar de våldsamma attackerna mot demonstranter i distriktet Yuen Long. Samtidigt förbjuder polisen lördagens planerade demonstrationer i Yuen Long, vilket inte följs. Polisen svarar med tårgas och gummikulor.

29 juli: Under en ovanlig presskonferens uttrycker Kinas regering sitt fulla stöd för polisen i Hongkong. Regeringen skyller även på de ”oansvariga personer” i länder i väst, som de menar vill skapa problem i Hongkong.

30 juli: Hundratals demonstranter blockerar flera linjer i kollektivtrafiken under morgonrusningen. Ingångar till pendeltåg blockeras och morgonpendlare tvingas ta sig ut ur stationerna.

5 augusti: Demonstranter utropar strejk och störde bil- och kollektivtrafik. Polis använder tårgas för att skingra demonstranter.

11 augusti: En stor protest genomförs av demonstranter inne på Hongkongs internationella flygplats. Protesterna pågår i flera dagar och leder till många inställda flyg. Demonstranterna betonar sina fredliga avsikter och konfrontationerna med polisen mildras något.

• 24 augusti: För första gången på tio dagar sätter polisen återigen in tårgas mot demonstranter. Flera stationer i stadsdelen Kwun Tong, där protesterna äger rum, har stängts av det statliga tågbolaget MTR för att göra det svårare för människor att ta sig dit.

• 25 augusti: 36 personer grips efter en extra våldsam helg där kravallpolis och demonstranter drabbade samman. Den yngsta av de gripna är bara 12 år gammal.

• 1 oktober: En 18-årig man skjuts från nära håll av polis i Hongkong vid demonstrationer i samband med att Kinas kommunistparti firade 70 år vid makten. 25 poliser skadas och över 180 personer grips i vad polischefen beskriver som en av de mest våldsamma och kaotiska dagarna i Hongkongs historia. 66 personer skadas, varav flera allvarligt.

• 4 oktober: Hongkongs regering inför en särskild lag för nödlägen, som innebär maskeringsförbud vid offentliga sammankomster, ett försök att stoppa protesterna och undvika att demonstranterna döljer sin identitet för polisen. En 14-åring skottskadas under protesterna mot det nya maskeringsförbud.

• 23 oktober: Regeringen drar formellt tillbaka det lagförslag om att utlämna misstänkta brottslingar till Fastlandskina, som var ursprunget till protesterna.

Människor springer för att skydda sig från tårgas under protester den 11 november i centrala Hongkong. Foto: TT

• 8 november: En 22-årig student avlider efter att ha fallit från ett parkeringshus i samband med demonstrationerna.

• 11 november: En maskerad aktivist skjuts i bröstet under nya sammandrabbningar mellan polis och demonstranter. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protesterna i Hongkong

Mer i ämnet