Hundratals butiker stängde tidigare i det norra distriktet Yuen Long i Hongkong under måndagen efter helgens attacker av de vitklädda triaderna. Foto: Tyrone Siu/Reuters/TT

Butiker stängde efter våldsamma attacker i Hongkong

Uppdaterad
Publicerad

Efter helgens massiva demonstrationer i Hongkong förvandlades det norra distriktet Yuen Long till en spökstad. Folk höll sig borta och var rädda för mer våld, vilket gjorde att hundratals butiker stängde tidigare på måndagseftermiddagen.

45 personer fördes till sjukhus och minst en person skadades allvarligt under helgens stora demonstrationer i Hongkong. Det var på söndagskvällen som män i vita t-shirtar stormade in på en tunnelbanestation i Yuen Long, skriver South China Morning Post. Deras mål ska ha varit svartklädda demonstranter på väg hem efter dagens utlämningsrättsmarsch. De vitklädda männen attackerade folk med käppar och järnstänger, både demonstranter och civila.

Över 100 män i vita t-shirtar attackerade folk med träkäppar och järnrör på en tunnelbanestation i norra Hongkong under söndagskvällen. Foto: Tyrone Siu/Reuters/TT
Protesterna i Hongkong

Attackerades på väg hem från jobbet

Mellan 100 och 150 män var på plats på olika ställen på stationen, enligt ett vittne. Videofilmer visar kvinnor som står på sina säten och bland annat säger ”slå inte oss” och ”jag försöker bara åka hem från jobbet”.

Männen i vita t-shirtar misstänks tillhöra inflytelserika brottssyndikat i Hongkong, så kallade triader. Tidigt under tisdagen, lokal tid, greps sex män av polisen.

”Värre än tyfonsäsongen”

De flesta butiker i galleriorna och längs med gatorna i Yuen Long stängde tidigare på eftermiddagen då invånarna verkade hålla sig borta, rädda för nya våldsattacker, skriver South China Morning Post. ”Det är ännu värre än tyfonsäsongen. Det vi såg i går var bristen på lag och ordning. Det är polisens uppgift att upprätthålla det”, sa en ägare av ett bageri.

Polisen i Hongkong anklagades efter helgens blodiga attacker för att ha tagit för lång tid på sig innan man angrep, rapporterar The Guardian.

Butikerna i det norra distriktet Yuen Long i Hongkong stängde tidigt på måndagen efter helgens massiva demonstrationer och attacker på tunnelbanan. Foto: Tyrone Siu/Reuters/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protesterna i Hongkong

Mer i ämnet