Hongkongs äldre befolkning marscherade under onsdagen. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Tusentals pensionärer marscherade i Hongkong i protest

Uppdaterad
Publicerad

En stor folkmassa av pensionärer, medelålders och äldre marscherade under onsdagen för att visa stöd för stadens unga befolkning efter den senaste tidens upplopp.

I vita toppar och svarta byxor kritiserade pensionärerna också den påstådda polisbrutaliteten som skedde under söndagens sammandrabbning där våldsamma sammandrabbningar i en shoppinggalleria resulterade i upp emot 30 skadade och över 40 personer som fängslades.

Enligt obekräftade uppgifter deltog 8 000 personer i marschen.

Stora protester

De stora protesterna i Hongkong har nu pågått i över en månads tid, och riktas mot en lag som skulle göra det möjligt att utlämna misstänkta brottslingar till Kina.

Demonstranterna vill att lagförslaget skrotas helt samtidigt som de visar sitt missnöje över vad de menar är den växande makten Kina har över Hongkong.

Regeringen menar att lagen behövs för att personer som begår brott i Taiwan, Macau eller Fastlandskina inte ska kunna gömma sig i Hongkong, som med dagens lagstiftning inte kan utlämna brottsmisstänkta.

Demonstranterna är oroliga att lagen ska missbrukas, och medföra risker för aktivister, journalister och företagare.

Kontroversiell fråga

Så väl lagförslaget som protesterna i sig har blivit heta frågor i Hongkong. Det som började som lugna protester har vid tillfällen utvecklats till våldsamheter mellan polis och demonstranter, och belägring av en polisbyggnad. I den första demonstrationen, som hölls den 9 juni, uppgavs över en miljon personer delta.

Polisen har vid flera tillfällen anklagats för att ha använt sig av pepparsprej och övervåld.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer