Tumult uppstod i en galleria i distriktet Sha Tin i Hongkong efter söndagens protester. Flera personer uppges ha skadats och ett flertal har gripits, enligt regeringsuppgifter. Foto: Reuters

Oroligt under demonstrationer i Hongkong – flera skadade

Uppdaterad
Publicerad

Nästan 30 personer kom till skada under söndagens sammandrabbning mellan polis och demonstranter i Hongkong. Tumult utbröt i en shoppinggalleria när polisen uppmanade demonstranterna att lämna platsen.
– Det finns planer att medvetet skada och störa stabiliteten i samhället, säger säkerhetschefen John Lee, enligt Reuters.

Efter en lugn start på söndagseftermiddagen i Sha Tin urartade protesterna senare i att demonstranterna slängde föremål, trafikkoner och flaskor på polisen, skriver South China Morning Post.

När demonstranterna sedan tog över en av gatorna använde polisen pepparsprej och batonger mot dem. Demonstranterna svarade med att barrikadera sig bakom staket för att hindra polisen från att rycka fram.

Ännu senare under kvällen blev det nya sammandrabbningar inuti en shoppinggalleria dit hundratals demonstranter flytt efter att polisen forcerat deras barrikader.

Enligt South China Morning Post utbröt tumultet i gallerian när polisen blockerade vägen för demonstranter som försökte lämna platsen via en tågstation som ligger i anslutning till gallerian.

Väl inne i shoppingarkaden attackerades poliserna av demonstranter som kastade föremål, rapporterar nyhetsbyrån AFP:s reporter på plats.

Oppositionslagstiftaren: Inget våld

Oppositionslagstiftaren Eddie Chu Hoi-Dick uppmanade polisen att inte använda våld. ”Jag är orolig att ni kommer att använda våld mot demonstranter som ni gjorde i Sheung Shui”, sa han i högtalarna, skriver South China Morning Post.

Men regeringen menar att demonstranterna har blivit våldsammare och bättre organiserade. 

– Det finns planer att medvetet skada och störa stabiliteten i samhället, säger säkerhetschefen John Lee, enligt Reuters.

Enligt regeringens officiella uppgifter skadades 28 personer, inklusive polis, rapporterar nyhetsbyrån. Över 40 greps, bland annat för våld mot polisen.

De stora protesterna i Hongkong har nu pågått i över en månads tid. Protesterna riktas mot en lag som skulle göra det möjligt att utlämna misstänkta brottslingar till Kina, men kraven har blivit allt fler under de veckor som demonstrationerna har pågått.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.