Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lagförslaget om att kunna utlämna misstänkta brottslingar från Hongkong till Kina har dragits tillbaka – men demonstrationerna har fortsatt. Foto: Reuters

Pepparsprej mot demonstranter i Hongkong

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals demonstrerade på lördagen i Sheung Shui, vid Hongkongs gräns mot Fastlandskina, i protest mot kinesiska näringsidkare.

I området Sheung Shui, som ligger nära gränsen, kan handlare från fastlandet köpa tullfria varor som sedan säljs i Fastlandskina. Bland de tullfria varorna finns apoteksvaror, kosmetika och livsmedel, som handlare köper in i stora mängder.

Sedan Hongkong år 1997 lämnades över från Storbritannien har omkring en miljon fastlandskineser immigrerat, något som orsakat kontroverser och missnöje i en tätbefolkad region med redan höga markpriser. Många anser att de fastlandskinesiska näringsidkarna duckar skatter samtidigt som de driver på inflationen och får bostadspriserna i Sheung Shui att öka kraftigt.

Sammandrabbningar

– Det är väldigt irriterande. Hyrorna har blivit högre. De andra mindre butikerna och restaurangerna kan inte överleva. Hela regionen har blivit en plats för dem som sysslar med parallellhandel, i stället för lokalinvånarna, sade en demonstrant under lördagens protest.

Många av Sheung Shuis affärer på bottenplan valde att bomma igen då gatorna fylldes av tusentals demonstranter.

Protesterna var inledningsvis lugna, men slutade i sammandrabbningar mellan polis och demonstranter. Enligt polisen hade demonstranter kastat föremål och ”stormat polisavspärrningar”. Demonstranterna anklagade i sin tur polisen för att gått till angrepp utan förvarning samt för övervåld.

Vid klockan 21.30, lokal tid, hade protesterna i huvudsak bedarrat rapporterar brittiska the Guardian.

En inspirationskälla

Demonstrationen i Sheung Shui är inte direkt relaterade till den senaste månadens massprotester i Hongkong, mot ett lagförslag som skulle möjliggöra utlämning av misstänkta brottslingar till Fastlandskina, men till Guardian säger många av deltagarna att den senaste tidens mobiliseringar har varit en inspirationskälla.

– Vi brukade inte tro att det var lönt att vädra vårt missnöje med lokala frågor, men nu har vi sett att vi är starka om vi är enade, säger en av demonstranterna till tidningen.

Fakta: Hongkong

Visa

Hongkong är en speciell administrativ region i Kina och ett av världens mest tätbefolkade områden med fler än sju miljoner invånare. Under 1900-talet, när Hongkong ännu lydde under Storbritannien, utvecklades det till ett av världens största finansiella nav.

Styret över Hongkong överlämnades till Kina 1997. Den kommunistiska fastlandsregeringen meddelade att principen ”ett land — två system” skulle gälla i 50 år, vilket innebär att Hongkong är delvis självstyrande med större press- och yttrandefrihet och en i högre grad öppen marknadsekonomi än övriga Kina. Hongkong har också sin egen valuta, Hongkongdollar.

Peking ansvarar för regionens försvars- och utrikespolitik och har vetorätt när det gäller förändringar i det politiska systemet.

Under senare år har missnöjet med inskränkningar i Hongkongs system yttrat sig allt oftare. I den så kallade paraplyrevolutionen 2014 demonstrerade hundratusentals människor för fria val och demokrati. Detta sedan fastlandsregeringen beslutat att införa en särskild valberedning som fick rätt att avgöra vilka kandidater som får ställa upp i val. Detta organ infördes trots protesterna.

Källor: NE, The Guardian, AFP

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer