Nya protester i Hongkong

Uppdaterad
Publicerad

Kravallpolis rycker fram mot ungdomar i Hongkongs turistkvarter. Demonstranter har blockerat vägar och Stefan Åsberg, SVT:s utsände reporter, befinner sig på plats.

Under söndagen hölls flera fredliga demonstrationer runt om i Hongkong, med tiotusentals som befann sig utspridda i staden.

Dagen gick över till kväll och demonstranterna skingrade inte sig. Stefan Åsberg befinner sig i Mongkok, stadens turistkvarter, när SVT Nyheter når honom.

– Just nu håller kravallpolis att rycka fram mot ungdomarna, utrustade med pepparspray och sköldar för att öppna upp vägarna som blockerats och skingra folkmassorna, berättar Stefan Åsberg vid 17-tiden, svensk tid.

Demonstranter kräver att gripna friges

Vad kan vi förvänta oss av dagens protester? 

– Det har varit protester dagligen, som allt som oftast utmynnar i sammandrabbingar. Jag befarar att kvällens demonstration kommer leda till sammandrabbning mellan polis och demonstranter. Det finns bara en väg framåt och det är att demonstranter och regeringen i Hongkong talar med varandra, Carrie Lam, regeringschefen, har bjudit in till samtal. Men demonstranterna kräver att samtalen ska föregås av de gripna ska friges och att samtalen ska vara öppna inför allmänheten, vilket regeringen med Carrie Lam i spetsen säger nej till. 

Varför fortsätter protesterna att öka i styrka?  

– Under oroligheterna som var för fem år sedan kunde polisen trötta ut demonstrationerna genom att låta dem fortgå, och allt trappades av naturligt. Men denna gång är det svårare för polisen, det finns ingen uttalad ledare för protesterna och de är mer spontana i sin natur, säger Stefan Åsberg.

”Kris för den lokala regeringen”

Bakgrunden till protesterna är missnöje mot ett nytt lagförslag, som innebär att brottsmisstänkta Hongkong-bor skulle kunna utlämnas till Fastlandskina.

– Detta är en djup kris för den lokala regeringen, och hotar styret. För några veckor sedan var 2 miljoner ute och demonstrerade på gatorna, trots att lagen har pausats. Demonstranterna hävdar att lagen skulle innebär att en medborgare i Hongkong ställs inför rätta i Peking, och på sikt hotar pressfriheten i staden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.